Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, ιδανικό για οικογενειακές συγκεντρώσεις ή γεύματα με φίλους. Το μυστικό για τρυφερό χταπόδι είναι το αργό βράσιμο. Το κοφτό μακαρονάκι απορροφά εξαιρετικά τη σάλτσα, προσφέροντας γεύση σε κάθε μπουκιά.
Υλικά για τη Συνταγή
- 1 χταπόδι (περίπου 1,5 κιλό)
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κονσέρβα ντομάτας κονκασέ (ή 4-5 φρέσκες τριμμένες ντομάτες)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/4 κουταλάκι ζάχαρη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός (για σερβίρισμα)
Οδηγίες για τη Συνταγή
- Καθαρίζουμε το χταπόδι, αφαιρώντας το στόμα, τα μάτια και το εσωτερικό του.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το χταπόδι χωρίς νερό και το σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, καλυμμένο, για 45-60 λεπτά, μέχρι να γίνει τρυφερό. (Το χταπόδι αποβάλλει τα υγρά του, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό).
- Μόλις γίνει τρυφερό το χταπόδι, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, κρατώντας το ζουμί του στην κατσαρόλα.
- Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
- Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την κονσέρβα ντομάτας ή τις φρέσκες τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, τη δάφνη, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το ζουμί του χταποδιού και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20-30 λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και, αν χρειαστεί, νερό ώστε να καλύπτει τα μακαρόνια.
- Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να μαλακώσει το μακαρονάκι και να απορροφήσει τη σάλτσα.
- Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
- Σερβίρουμε το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι, προσθέτοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.