Sure! Here’s the rewritten content:
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσαν πακέτα εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιστημονικής έρευνας σε ειδικό συνέδριο στη Σορβόννη.
«Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια από τις μεγαλύτερες Δημοκρατίες στον κόσμο θα κατάργησε ερευνητικά προγράμματα μόνο και μόνο λόγω του όρου διαφορετικότητα, ή ότι θα έκοβε τις βίζες σε ερευνητές. Κι όμως, αυτή η καταστροφική απόφαση έγινε πραγματικότητα», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο «Επιλέξτε την Ευρώπη για την Επιστήμη», παρουσία της φον ντερ Λάιεν.
Το συνέδριο αποτελεί πρωτοβουλία του Μακρόν με σκοπό την προσέλκυση Αμερικανών επιστημόνων, του ερευνητικού έργου των οποίων απειλούν οι πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, Ευρωπαίοι επίτροποι και υπουργοί Έρευνας κρατών-μελών της ΕΕ.
«Αυτή τη στιγμή, ο ρόλος της επιστήμης αμφισβητείται. Η επένδυση σε θεμελιώδη και ελεύθερη έρευνα είναι υπό αμφισβήτηση. Αυτό είναι ένα τεράστιο σφάλμα εκτίμησης. Η επιστήμη είναι το κλειδί για το μέλλον μας στην Ευρώπη», τόνισε η φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της.
«Η επιστήμη είναι επένδυση και πρέπει να παρέχουμε τα κατάλληλα κίνητρα. Γι’ αυτό, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη δημιουργία ενός νέου πακέτου 500 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2025-2027, με στόχο να καταστήσουμε την Ευρώπη ελκυστική για τους ερευνητές», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, στο πλευρό του Μακρόν.
Η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη για «σταθερές και υποστηριζόμενες επενδύσεις» και κατάλληλη υποδομή για την έρευνα στην Ευρώπη, προαναγγέλλοντας μέτρα που θα καλύψουν τα «κενά». Ανάμεσα σε αυτά είναι η νέα «υπερεπιχορήγηση» επταετούς διάρκειας, η οποία θα διπλασιάσει το ποσό που χορηγείται στις ερευνητικές υποτροφίες μέχρι το 2027.
«Επιδιώκουμε, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη μας, να φτάσουμε στο στόχο του 3% του ΑΕΠ για τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη μέχρι το 2030», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι σκοπεύει «να καταγράψει την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας στο νομοθετικό πλαίσιο» μέσω μιας νέας νομοθετικής πράξης για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.
«Θέλουμε να διευκολύνουμε την είσοδο ερευνητών, βοηθώντας δημόσιες και ιδιωτικές δομές να προσεγγίσουν καλύτερα τους υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενους και ερευνητές και να απλοποιήσουμε τη διαδικασία εισόδου τους στην ΕΕ», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Η γαλλική επένδυση
«Χωρίς ελευθερία της επιστήμης, χάνουμε την καρδιά των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών», ανέφερε ο Μακρόν, ανακοινώνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση θα επενδύσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για την προσέλκυση ξένων ερευνητών, κυρίως Αμερικανών, ειδικά τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες περικόπτουν χρηματοδοτήσεις και βίζες για την επιστήμη.
«Απέναντι σε αυτές τις απειλές, η Ευρώπη πρέπει να γίνει καταφύγιο», δήλωσε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι το ποσό των 100 εκατομμυρίων θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων “Γαλλία 2030”.
Ο Μακρόν αντέτεινε τις πολιτικές που επιτρέπουν σε κυβερνήσεις να απαγορεύουν «την έρευνα σε κρίσιμα θέματα», όπως η υγεία των γυναικών, οι κυκλώνες και το κλίμα, σε ευθεία αναφορά στην πολιτική Τραμπ.
«Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η μεγάλη δημοκρατία θα έπραττε τέτοιο ιστορικό λάθος», δήλωσε.
«Η ελευθερία της επιστήμης είναι ζωτικής σημασίας, και το διακυβευόμενο σήμερα είναι η συνέχιση λειτουργίας βασικών ερευνητικών πλατφορμών και βάσεων δεδομένων για την επιδημιολογία και το κλίμα», υπογράμμισε.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την επιπλέον επένδυση των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την προσέλκυση επιστημόνων, επισημαίνοντας τη σημασία της ελεύθερης επιστήμης για τη δημοκρατία.
«Στοχοποιούμε να επιτρέψουμε στους ερευνητές που πιστεύουν στην ελευθερία της επιστήμης να έρθουν στην Ευρώπη με τις οικογένειές τους και να μπορούν να ερευνούν και να διδάσκουν ελεύθερα», ανέφερε.
Τέλος, ο Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να «επενδύσει μαζικά» σε σημαντικά προγράμματα στους τομείς της υγείας, του διαστήματος, της τεχνητής νοημοσύνης και του κλίματος.