Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε για την πλατφόρμα αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών, τον προσωπικό αριθμό και το Kids Wallet, σε συνέντευξή του στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή στο Realfm 97,8.
Σχετικά με την πλατφόρμα αξιολόγησης του Δημοσίου, ανέφερε: «Αυτή είναι μια αρχική προσπάθεια να μετρήσουμε την ικανοποίηση των πολιτών σε διάφορους τομείς. Σχετικά με τα Μέσα Μεταφοράς, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μια πιο ειδική έρευνα σε δεύτερο στάδιο. Πρέπει να ξεκινήσουμε κάπου για να εντοπίσουμε πού χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και εξειδίκευση».
«Στον τομέα της Υγείας, θα υπάρξει νέα, πιο λεπτομερής καταγραφή της πραγματικότητας, με το υπουργείο Υγείας να ρωτά συγκεκριμένα τους πολίτες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας».
«Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Δημόσιο, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και του Θοδωρή Λιβάνιου, βγαίνει μπροστά, κοιτάει τον εαυτό του και ζητά τη γνώμη των πολιτών», τόνισε ο υπουργός.
Σε ερώτηση για πιθανές κυρώσεις στους Δήμους με χαμηλή αξιολόγηση, διευκρίνισε: «Ως πρώην δήμαρχος, θα ήθελα πολύ να γνωρίζω την άποψη των πολιτών μέσω αυτής της σημαντικής έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών».
«Αν οι πολίτες αναφέρουν προβλήματα, όπως με την αποκομιδή απορριμμάτων, θα πρέπει να το εξετάσουμε. Ειδικά για τα απορρίμματα, είναι μια ανταποδοτική υπηρεσία. Εάν προκύψουν ζητήματα με υποδομές, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να υποστηρίξουμε την αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην κριτική ότι η εφαρμογή είναι απλώς ένα μέσο εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, υπογράμμισε: «Υπάρχουν ήδη εφαρμογές για καθημερινά ζητήματα, όμως στόχος μας είναι να κάνουμε μια μελέτη και να δούμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας».
Καθώς αναφέρθηκε στις ανησυχίες για πιθανή στοχοποίηση υπηρεσιών και υπαλλήλων, ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Δεν είναι η μόνη αξιολόγηση στο Δημόσιο και υπάρχει εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης».
«Αν μία υπηρεσία έχει λαβει υψηλή βαθμολογία από την εσωτερική ανάλυση αλλά οι πολίτες την βαθμολογούν πολύ χαμηλότερα, χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τις διαδικασίες», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το αν η πλατφόρμα λειτουργεί ως σύστημα κυρώσεων, διευκρίνισε: «Δεν πρόκειται για μέτρο κυρώσεων, αλλά για μέσο αξιολόγησης και βελτίωσης.»
Για την παρουσίαση της εφαρμογής, τόνισε ότι «θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου δύο εβδομάδες και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό».
Σχετικά με την πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων, ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε: «Οι πρώτες αναφορές αναμένονται στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου».
Λειτουργία και επιλογή του προσωπικού αριθμού
Για τις παλιές ταυτότητες, ο υπουργός δήλωσε: «Είναι αναγκαία η απαλλαγή από τις παλιές ταυτότητες για λόγους ασφάλειας».
Αναφερόμενος στον προσωπικό αριθμό, είπε: «Ξεκίνησε το 2020 για να αντιμετωπιστεί η σύγχυση με τα πολλαπλά μητρώα και να δημιουργηθεί μια ενιαία υποδομή».
«Ο προσωπικός αριθμός θα είναι τρεις χαρακτήρες και θα διασφαλίζεται η ασφάλεια του συστήματος».
«Μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αναγραφή του προσωπικού αριθμού στις νέες ταυτότητες», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις ανησυχίες για το φακέλωμα, υπογράμμισε: «Ο προσωπικός αριθμός είναι ένα εργαλείο πληροφορικής που διευκολύνει την αναγνώριση των πολιτών».
«Το Kids Wallet είναι εφαρμογή γονικού ελέγχου»
Αναφορικά με την εφαρμογή Kids Wallet, ο υπουργός ανέφερε: «Είναι μια εφαρμογή γονικού ελέγχου για να παρακολουθούν οι γονείς τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους».
«Η καινοτομία είναι ότι είναι η πρώτη ευρωπαϊκή εφαρμογή που μπορεί να επιβεβαιώσει την ηλικία των παιδιών στις διαδικτυακές πλατφόρμες».
Ακούστε το ηχητικό: