Certainly! Here’s a rewritten version of the content:
—
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά σε μια ιστορική πολεοδομική μεταρρύθμιση, την πιο εκτενή που έχει γίνει τα τελευταία 120 χρόνια από το 1923, με 227 τοπικά και 18 ειδικά πολεοδομικά σχέδια», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, υποστηρίζοντας την τροπολογία για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό στην Ολομέλεια, που έχει κατατεθεί για ψήφο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός τόνισε ότι η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας έχει επηρεαστεί από κανονιστική ασαφήνεια, αυθαιρεσίες και πολυνομία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανασφάλεια για τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές.
Επισήμανε ότι η πολεοδομική μεταρρύθμιση στοχεύει στο να διασφαλίσει ένα σαφές και συνεκτικό πλαίσιο. «Σε αυτή τη μεταβατική διαδικασία προκύπτουν ζητήματα που απαιτούν προσαρμογές στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, τα οποία αντιμετωπίζει η σημερινή τροπολογία», είπε.
Ο κ. Παπασταύρου προσέθεσε ότι η τρέχουσα νομοθετική ρύθμιση «σέβεται τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και εναρμονίζει τα πολεοδομικά κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού». Στόχος είναι να ξεκινήσει ξανά η οικοδομική δραστηριότητα με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:
– Οι οικοδομικές άδειες προστατεύονται για αποδεδειγμένη έναρξη εργασιών μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2024.
– Αναθεωρούνται υποχρεωτικά με προτεραιότητα, χωρίς κόστος, οι άδειες που δεν έχουν ξεκινήσει έργα μέχρι τότε.
– Εισάγεται το μέτρο του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου για να αποτραπεί η δημιουργία ημιτελών κατασκευών που επηρεάζουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
– Το μέτρο του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου εξασφαλίζει την προστασία των οικοδομικών αδειών που σχετίζονται με χρηματοδοτικά προγράμματα.
– Τέλος, καταργούνται τα αντισυνταγματικά κίνητρα του ΝΟΚ, τα οποία ενσωματώνονται στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε περιοχής, όπως ανέφερε ο υπουργός.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπασταύρου είπε ότι «με τις προτεινόμενες διατάξεις, επιδιώκεται η ασφάλεια δικαίου, η προστασία των πολιτών, και η εναρμόνιση με τη νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου. Αυτές οι ρυθμίσεις προωθούν την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την θεσμική συνέπεια, γι’ αυτό σας καλώ να τις υπερψηφίσετε».
Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε τη νύχτα, τονίζοντας ότι «αναρωτιόμαστε αν οι προωθούμενες πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις δικαιολογούν νυχτερινές διαδικασίες χωρίς διαβούλευση και κοινοβουλευτική επεξεργασία». Υποστήριξε ότι τα προβλήματα που θέλει να θεραπεύσει η τροπολογία προήλθαν από τις επιλογές της κυβέρνησης το 2020 και πλήττουν μικρούς ιδιοκτήτες και εργαζομένους στον τομέα.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ζήτησε από τον υπουργό να εξηγήσει την διαδικασία κατάθεσης της τροπολογίας και σχολίασε ότι η επιλογή αυτής της μορφής αποσκοπεί στο να κρύψει κρίσιμα ζητήματα. Επίσης, υπογράμμισε ότι το Περιβαλλοντικό Τέλος επιβαρύνει τις κατασκευές και τους αγοραστές.
Απαντώντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι «δεν είναι σωστό ότι η τροπολογία είναι προϊόν μυστικής διαδικασίας. Υπήρξε διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς και η απόφαση του ΣτΕ είχε σχόλια και προτάσεις από την κοινωνία». Υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αποφυγής της πολεοδομικής στασιμότητας.