Η πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε δύο άξονες: αφενός στην εξασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας και αφετέρου στην προώθηση ανάπτυξης μέσω της απελευθέρωσης αναπτυξιακών δυνάμεων. Αυτά επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την εισαγωγή της συνέντευξης Τύπου με θέμα «Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η προτεραιότητα είναι να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το διαθέσιμο χρηματοδοτικό υλικό και παράλληλα να ελαχιστοποιηθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε εν συντομία στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο το 2025 θα είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια, στο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην απορροφητικότητα στην Ευρώπη, στο Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο αναμένεται η εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 3,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, και στα ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων στόχος είναι η κατασκευή φοιτητικών εστιών σε όλη τη χώρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε:
– Το ΠΔΕ θα φτάσει φέτος τα 14,5 δισ. ευρώ και το 2026 θα ανέρθει στα 16,5 δισ. ευρώ. Επί του παρόντος, επεξεργαζόμαστε το νέο πρόγραμμα 2026-2030. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, που λήγει στις 31/12/2025, έχει προϋπολογισμό 11,8 δισ. ευρώ, αλλά, μετά τις υπερδεσμεύσεις, το ποσό ανέρχεται σε 17 δισ. ευρώ. Το 82% του συνολικού προϋπολογισμού έχει δεσμευτεί και το 80% αφορά νομικές υποχρεώσεις.
– Στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών σε απορρόφηση πόρων, μετά τον Απρίλιο θα υποβληθεί αίτημα αναθεώρησης και στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου θα υποβληθεί το 7ο αίτημα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
– Σε εξέλιξη βρίσκονται τα προγράμματα «Προλαμβάνω» για προληπτικές εξετάσεις, καθώς και το «Σπίτι μου ΙΙ». Ειδικότερα, το δεύτερο πρόγραμμα, που λήγει τον Ιούνιο του 2026, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, έχει ήδη καλύψει το 28% του στόχου του σε 2,5 μήνες. Το μέσο εισόδημα των συμμετεχόντων είναι 21.000 ευρώ και το 60% των αιτούντων είναι κάτω των 37 ετών.
– Επίσης σε εξέλιξη είναι τα τομεακά προγράμματα «Ταμείο Μικροπιστώσεων», με επιδότηση 75% στο επιτόκιο για γυναικεία επιχειρηματικότητα, και «Ταμείο Επιχειρηματικότητας».
– Δημιουργείται νέο πρόγραμμα ύψους 84 εκατ. ευρώ που αφορά τη Θεσσαλία, ως αποκατάσταση από τις πρόσφατες καταστροφές.
– Στο ΔΑΜ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, φέτος θα καλυφθεί το 100% των προσκλήσεων και το 70% των εντάξεων. Για τα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους, διατίθεται επιχορήγηση 70%.
– Εδώ και καιρό είναι σε διαδικασία υπογραφής 10 έργα ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ.
– Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, 6,68 δισ. ευρώ εθνικών πόρων έχουν ήδη μοχλευθεί σε 17,6 δισ. ευρώ.
– Στην ΕΑΤΕ, η οικονομική επίδραση εντός της χώρας για κάθε 1 ευρώ επένδυσης ανέρχεται σε 23,21 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ