Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου το βράδυ της Πέμπτης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιδρύματος, στα δημόσια Ωνάσεια σχολεία και στις μεταμοσχεύσεις που διεξάγονται στο Ωνάσειο Νοσοκομείο.
Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι το Ίδρυμα λειτουργεί σύμφωνα με τις σαφείς οδηγίες που άφησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στη διαθήκη του: «Ο Ωνάσης μας προσέφερε ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων, θέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένους περιορισμούς, οι οποίοι είναι απόλυτα διαυγείς στη διαθήκη του. Αυτό λειτουργεί ως καταστατικό μας, το ‘σύνταγμά’ μας, που πρέπει να τηρούμε. Ένας από τους θεμελιώδεις όρους είναι ότι το Ίδρυμα είναι κοινοφελές και όχι φιλανθρωπικό. Ο Ωνάσης έλεγε ότι αν κάποιος πεινάει, δεν πρέπει να του δώσεις ένα ψάρι, αλλά να του μάθεις να ψαρεύει. Γι’ αυτό, η αποστολή μας είναι η υποστήριξη του κοινού», δήλωσε.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι παρόλο που το Ίδρυμα έχει έδρα το Λίχτενσταϊν, διαθέτει έντονα ελληνοκεντρικά χαρακτηριστικά: «Κάθε μας ενέργεια συνδέεται άμεσα με την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος επίσης ανέφερε ότι αποφεύγουν να εμπλέκονται σε πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιούνται από άλλους φορείς: «Δεν υπάρχει λόγος να ανταγωνιζόμαστε σε μια μικρή χώρα όπου υπάρχουν σοβαρά ιδρύματα και κρατικοί οργανισμοί. Στόχος μας είναι η συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός», επισήμανε.
Επιπλέον, έφερε στη συνεργασία μεγάλης κλίμακας έργα που επιλέγουν, καλλιεργούν και χρηματοδοτούν πλήρως, εξασφαλίζοντας τη μακροχρόνια συνέχειά τους.
Οι τρεις πυλώνες: Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός
Ο κ. Παπαδημητρίου επιβεβαίωσε ότι το Ίδρυμα Ωνάση εστιάζει κυρίως σε τρεις τομείς: «Ακριβώς, αυτοί είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες μας: η υγεία, η παιδεία και ο πολιτισμός. Ωστόσο, τους προσεγγίζουμε με καινοτόμο και ανατρεπτικό τρόπο. Δεν ακολουθούμε υπάρχουσες πρωτοβουλίες, αλλά προωθούμε νέες, σύγχρονες δράσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής», δήλωσε.
«Τα Ωνάσεια σχολεία είναι και θα παραμείνουν δημόσια»
Αναφερόμενος στο νέο εκπαιδευτικό πρότζεκτ του Ιδρύματος, ο κ. Παπαδημητρίου σχολίασε την κριτική που έχει δεχθεί: «Δεν με ενοχλεί η κριτική. Είναι αναμενόμενη στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, ο νόμος για τα Ωνάσεια Σχολεία ψηφίστηκε από σχεδόν 200 βουλευτές, κάτι που δείχνει τη θετική αποδοχή της πρωτοβουλίας», επεσήμανε.
Υπενθύμισε ότι και το Ωνάσειο Νοσοκομείο είχε υποστεί αρχικά αρνητική κριτική, αλλά σήμερα θεωρείται πρότυπο στην υγειονομική περίθαλψη.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος τόνισε ότι τα Ωνάσεια Σχολεία έχουν επιλεγεί να λειτουργούν σε λαϊκές γειτονιές, και όχι σε πλούσιες περιοχές: «Δεν αγοράζουμε τα σχολεία ούτε θα επιβληθούν δίδακτρα. Τα Ωνάσεια Σχολεία θα παραμείνουν δημόσια και θα λειτουργούν στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης», διευκρίνισε.
Σχετικά με την επιλογή των μαθητών, ανέφερε: «Το 40%-60% των θέσεων, ανάλογα με την περιοχή, θα καλύπτεται από παιδιά της τοπικής κοινωνίας. Η διαδικασία επιλέχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στήριξε την πρόταση».
Επίσης, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει υποστηριχθεί και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς και από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η διαδικασία εισαγωγής στα Ωνάσεια Σχολεία
Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι η είσοδος των μαθητών θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας των Πρότυπων, Πειραματικών και Εκκλησιαστικών Σχολείων. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα θέματα των εξετάσεων θα είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους: «Κρίνεται ότι τα παιδιά από ευάλωτες περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε φροντιστήρια, όπως συμβαίνει με τα πρότυπα σχολεία. Εμείς θέλουμε τα θέματα να είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορεί ένα παιδί να εισαχθεί με βάση τις δεξιότητές του και όχι την οικονομική του ικανότητα. Αυτό έχει υιοθετήσει και η Διοικούσα Επιτροπή των Ωνάσειων Σχολείων, η οποία θα αποφασίσει για τα θέματα των εξετάσεων», δήλωσε.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο, επισημαίνοντας τη νέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε πριν από 31 χρόνια και ήταν επαναστατικό, καθώς ήταν το πρώτο που πραγματοποιούσε ανοιχτές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα. Σήμερα, η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες καρδιολόγων και καρδιοχειρουργών ανά ασθενή στην Ευρώπη».
Η νέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις
«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων – καρδιάς, πνεύμονα, ήπατος, νεφρών και παγκρέατος. Η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα υστερούσε στο τομέα αυτό, οπότε αναλάβαμε να καλύψουμε αυτό το κενό», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου, αποκαλύπτοντας ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο νυν πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου είπε να προχωρήσουμε μόλις του παρουσίασα την ιδέα. Σύντομα θα εγκαινιαστεί το νέο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων», ανέφερε.
«Ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερες από 60 μεταμοσχεύσεις φέτος», πρόσθεσε.
Το πρώτο πλήρως ψηφιακό δημόσιο νοσοκομείο
Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στη ψηφιακή μετάβαση του Ωνάσειου, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα.
«Πολλά νοσοκομεία έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί, αλλά το δικό μας θα λειτουργεί αποκλειστικά ψηφιακά. Χάρη στη χρήση αλγορίθμων, η ανάλυση ιατρικών δεδομένων θα είναι ταχύτερη, επιτρέποντας στους γιατρούς να εστιάζουν άμεσα στα προβλήματα των ασθενών», τόνισε.
«Η εφαρμογή του συστήματος SAP για τη διαχείριση διαδικασιών του νοσοκομείου σηματοδοτεί μια νέα εποχή», υπογράμμισε.