Θέλετε να φτιάξετε σπιτικό ψωμί αλλά σας ανησυχεί η διαδικασία; Δοκιμάστε αυτή την πανεύκολη συνταγή που χρειάζεται μόνο 4 υλικά και μόλις 15 λεπτά προετοιμασίας για να ετοιμάσετε το πιο νόστιμο και αφράτο ψωμί στο σπίτι σας.
Το Let’s Eat UK έχει γίνει viral στο TikTok με μια απλή συνταγή για κλασικό ψωμί που δεν απαιτεί ζύμωμα. Θα χρειαστείτε μόνο λίγα βασικά υλικά, που πιθανότατα έχετε ήδη στην κουζίνα σας.
Υλικά για τη συνταγή
- 440γρ. αλεύρι για ψωμί ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. στιγμιαία μαγιά
- 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Kosher
- 330ml πολύ ζεστό νερό
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε το με ένα σύρμα για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι. Στη συνέχεια, προσθέστε τη μαγιά και το αλάτι.
- Ανακατέψτε καλά τα ξηρά υλικά ώστε να ενωθούν πλήρως.
- Προσθέστε το πολύ ζεστό νερό. Αν έχετε θερμόμετρο, η ιδανική θερμοκρασία είναι 45-55°C, χωρίς να ξεπερνά τους 55°C. Ανακατέψτε μέχρι να μην φαίνεται αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης, όχι υγρή ούτε στεγνή.
- Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Είναι έτοιμη όταν διπλασιάσει όγκο και έχει πολλές τρύπες αέρα στην επιφάνειά της. Αν δεν είναι έτσι, αφήστε τη να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στον αερισμό στους 230°C. Αφαιρέστε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ για να τη διαχειριστείτε πιο εύκολα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή πιρούνι, και διαμορφώστε την σε σχήμα μπάλας.
- Αλευρώστε καλά την επιφάνεια σας και μεταφέρετε τη ζύμη πάνω σε αυτή. Δώστε της σχήμα διπλώνοντάς την τέσσερις φορές από κάθε πλευρά.
- Τοποθετήστε το μπολ στο οποίο αναμείξατε τη ζύμη πάνω από τη σχηματισμένη ζύμη και αφήστε τη να φουσκώσει για 15 λεπτά. Βάλτε μια πυρίμαχη γάστρα στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά να ζεσταθεί.
- Αφού περάσουν 15 λεπτά, η ζύμη θα πρέπει να έχει γυαλίσει και να είναι αφράτη. Χρησιμοποιώντας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και μια σπάτουλα, μεταφέρετε τη ζύμη πάνω στο χαρτί.
- Αλευρώστε την κορυφή της ζύμης και τρίψτε το αλεύρι σε όλη την επιφάνεια. Μπορείτε να τη διαμορφώσετε ελαφρά, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε.
- Αφαιρέστε τη ζεστή γάστρα από τον φούρνο και, κρατώντας τις άκρες του χαρτιού, μεταφέρετε προσεκτικά τη ζύμη μέσα στη γάστρα. Επανατοποθετήστε το καπάκι και βάλτε τη στο φούρνο.
- Ψήστε για 30 λεπτά με το καπάκι και έπειτα για επιπλέον 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα, χωρίς το καπάκι.
Αυτή η συνταγή είναι τέλεια για αρχάριους, καθώς δεν απαιτεί ζύμωμα και χρησιμοποιεί μόλις 4 βασικά υλικά. Ετοιμάστε φρέσκο σπιτικό ψωμί με ελάχιστο κόπο και χρόνο. Δοκιμάστε την και εντυπωσιάστε φίλους και οικογένεια.
@letseat_uk Easiest Homemade Bread 😍 #baking #bread #howto #easyrecipe #foodie ♬ Little Things – Adrián Berenguer