Η ενίσχυση των οικονομικών πόρων των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης αποτέλεσε το κύριο αίτημα των Πρυτάνεων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της 108ης Συνόδου της Ολομέλειάς τους που ολοκληρώθηκε στη Χαλκιδική.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκε, τονίζεται ότι ο τακτικός προϋπολογισμός των πανεπιστημίων έχει υποστεί μείωση άνω του 50% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση. Η χρηματοδότηση ανά φοιτητή ανέρχεται σε μόλις το 1/3 του μέσου όρου της ΕΕ. Επιπλέον, δεν έχει παρασχεθεί έκτακτη επιχορήγηση που κάλυπτε ένα μέρος των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών τα τελευταία χρόνια. Οι Πρυτάνεις επισήμαναν ότι ο τρέχων προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη. Ένα σοβαρό πρόβλημα παραμένει η χρηματοδότηση των κτηριακών υποδομών, ιδιαίτερα στα παλαιά πανεπιστήμια, που παρουσιάζουν σημαντικές φθορές. Το 2025, η επιχορήγηση για συντηρήσεις μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Σύνοδος ζήτησε την καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης και την αύξηση χρηματοδότησης στο ΕΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό.
Η Σύνοδος επανέφερε επίσης το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης, ειδικά στους διοικητικούς τομείς, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τις αργές διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Υπάρχουν, επιπλέον, σοβαρές ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ και σε όλες τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, παρά την πρόσφατη αύξηση των θέσεων που έχουν διατεθεί στα πανεπιστήμια.
Ζητήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτική ηγεσία σχετικά με θεσμικά ζητήματα, βελτιώσεις του νομικού πλαισίου και μέτρα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.
Αναφερόμενη στο κρίσιμο ζήτημα των διαγραφών φοιτητών, η Σύνοδος επανέλαβε τη θέση της για διαχωρισμό των φοιτητών σε ενεργούς και μη ενεργούς. Ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει την προστασία των ενεργών φοιτητών από τις διαγραφές τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.
Τέλος, η Σύνοδος υπογράμμισε την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο από την ελληνική κοινωνία και διεθνώς και ζήτησε την έμπρακτη στήριξή του από την πολιτεία.
Αναφορικά με τα ζητήματα ασφάλειας, η Σύνοδος επεσήμανε ότι αυτά διαφέρουν μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, επομένως τα μέτρα πρέπει να εξειδικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε πανεπιστημίου. Επιπλέον, ζητούν από την Πολιτεία στήριξη για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της. Είναι επίσης απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση για την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων πολιτικής προστασίας, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι θωρακισμένα απέναντι σε κάθε κίνδυνο.
Η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική από τις 6 έως 9 Μαΐου 2025, υπό την προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανού Κατρανίδη, και με τη συμμετοχή άλλων μελών του προεδρείου, όπως η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Αθανάσιος Κατσής.