Σημαντικές απώλειες στην παραγωγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών και Βάμβακος Πέλλας λόγω κλιματικών αλλαγών, με αρχικές εκτιμήσεις να δείχνουν ζημιές που φτάνουν το 90% στα κεράσια, βερίκοκα και ροδάκινα.
Η παρούσα καλλιεργητική περίοδος καταδεικνύει την ένταση της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, με τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου να έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση της πρώιμης και υπερπρώιμης παραγωγής πυρηνόκαρπων.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ευμορφία Καρυπίδη, «το 2020 ξεκινήσαμε με 17 μέλη και φτάσαμε τα 25, με συνεχείς προσπάθειες για ανάπτυξη». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «όλοι οι παραγωγοί είναι νέοι που έχουν σπουδάσει και έχουν επιστρέψει στον τόπο τους».
Κατά την ενημερωτική εκδήλωση του Συνεταιρισμού, αναφέρθηκαν ότι η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια κιλά βιομηχανικού ροδάκινου, 500.000 κιλά βερίκοκων και 150.000 κιλά κερασιών. Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών και της κλιματικής αλλαγής, αυτή η εικόνα θα αλλάξει δραστικά φέτος.
Το πλήγμα στην παραγωγή
Η κατάσταση είναι επιβαρυμένη για τα μέλη του Συνεταιρισμού στην Πέλλα (Γιαννιτσά, Δαμιανό) και τη Φλώρινα (Μανιάκι). Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, οι απώλειες φτάνουν το 90% στα επιτραπέζια ροδάκινα, 80% στα βερίκοκα, ενώ τα κεράσια έχουν σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς.
Η μείωση στην παραγωγή θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων του προγράμματος «Fruitilicious», προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ, που αποσκοπεί στην προώθηση ελληνικών φρούτων στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Ο γεωπόνος και γεωργικός σύμβουλος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Μαντακούδης, τόνισε ότι δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες για 500 τόνους ροδάκινα από γαλλικές επιχειρήσεις λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και της περιορισμένης παραγωγής.
«Η δενδροκαλλιέργεια αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους»
Εκτός από τις ποσοτικές απώλειες, υπάρχουν και σοβαρές ποιοτικές υποβαθμίσεις. Ο κ. Μαντακούδης σημείωσε ότι η ανεπαρκής περίοδος ληθάργου το χειμώνα (κάτω από 500 ώρες έναντι των απαιτούμενων 700) έχει επηρεάσει την ανθοφορία και την καρποφορία. Επίσης, νέα παθογόνα και παραμορφώσεις από ακάρεα καθιστούν μεγάλο μέρος της παραγωγής ανεπίστροφης εμπορικής αξίας.
«Η δενδροκαλλιέργεια αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προσαρμογής», τόνισε ο κ. Μαντακούδης, απηχώντας την ανησυχία των παραγωγών για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών.
Οι τιμές παραγωγού
Οι τιμές παραγωγού στα κεράσια έχουν υποχωρήσει σημαντικά, κυμαινόμενες από 4-5 ευρώ, σε σύγκριση με 8-9 ευρώ το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα οι τιμές στο ράφι να φτάσουν ακόμα και τα 20 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Μαντακούδη, οι τιμές παραγωγού για τις πρώιμες ποικιλίες θα κυμανθούν σε 1,5-2,5 ευρώ, με περαιτέρω καθοδική τάση για τις όψιμες ποικιλίες.
Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, ο Συνεταιρισμός επενδύει στην καλλιέργεια ακτινιδίου, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό στις κλιματικές μεταβολές. Ήδη έχουν φυτευτεί 400 στρέμματα με τη συμμετοχή επτά παραγωγών, και εξετάζεται η συμμετοχή σε νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής με έμφαση στο ακτινίδιο.
Στους μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η δημιουργία σύγχρονου συσκευαστηρίου και ψυκτικών θαλάμων, προκειμένου να επιτευχθεί η καθετοποίηση της παραγωγής. Η υλοποίηση του έργου εξαρτάται από την πρόοδο του προγράμματος «Fruitilicious» και τη διασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ