Το κοκορέτσι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα για το Πάσχα, φημισμένο για τη μοναδική του γεύση. Αν και η διαδικασία παρασκευής του μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, με την κατάλληλη συνταγή και μερικά απλά βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα νόστιμο κοκορέτσι στο σπίτι σας.
Υλικά για τη συνταγή
- 2 συκωταριές από αρνί (χωρίς νεφρά)
- Επιπλέον γλυκάδια από τις συκωταριές
- 2 μπόλιες αρνίσιες
- 2 κιλά αρνίσια έντερα
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
Οδηγίες για την παρασκευή του κοκορετσιού
- Καθαρισμός εντέρων: Ξεπλύνετε καλά τα έντερα. Για καλύτερο καθαρισμό, τοποθετήστε το ένα άκρο στο νερό, γεμίστε τα και τραβήξτε το νερό κατά μήκος με τα δάχτυλά σας. Βάλτε τα σε ένα μπολ με χυμό λεμονιού για να ασπρίσουν και να σφίξουν.
- Προετοιμασία συκωταριάς: Κόψτε τη συκωταριά σε κομμάτια μεγέθους καρύδι και στραγγίστε τα. Αλατοπιπερώστε, προσθέστε ρίγανη και σκόρδο, και αρχίστε να τα περνάτε στη σούβλα εναλλάξ. Αλατίστε καθώς προσθέτετε τα κομμάτια, για να παραμείνουν στη θέση τους. Εναλλάξ βάλτε κομμάτι συκωτιού, πνεύμονα και σπλήνα. Όταν τελειώσετε, σφίξτε τα καλά και τυλίξτε τα με τις μπόλιες. Στη συνέχεια, τυλίξτε τα σφιχτά με τα έντερα.
- Ψήσιμο στα κάρβουνα: Αφήστε το κοκορέτσι στη σούβλα να στεγνώσει με σκεπασμένο τρόπο, ώστε να απορροφήσει τις γεύσεις των μυρωδικών. Ξεκινήστε το ψήσιμο με τη σούβλα κοντά στα κάρβουνα, γυρίζοντας το γρήγορα μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ψηλότερα και γυρίστε το, αφήνοντάς το να ψηθεί καλά από όλες τις πλευρές, χωρίς ωστόσο να στάζει.
- Ψήσιμο στον φούρνο: Αν δεν χρησιμοποιήσετε κάρβουνα, αφαιρέστε προσεκτικά τη σούβλα και τοποθετήστε το κοκορέτσι σε ένα ταψί για ψήσιμο στο φούρνο. Μην προσθέσετε νερό, καθώς αυτό θα κάνει τα υγρά του να απελευθερωθούν. Αλείψτε με λάδι και στις δύο μεθόδους ψησίματος.