Η μαγειρίτσα είναι η παραδοσιακή σούπα που απολαμβάνεται στην Ελλάδα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, αμέσως μετά την Ανάσταση. Πρόκειται για μια πλούσια και γευστική σούπα που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας της Σαρακοστής. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.
Ο σκοπός αυτού του εδέσματος είναι να προετοιμάσει το στομάχι των πιστών για την κατανάλωση κρέατος κατά το Πάσχα, μετά την νηστεία. Ακολουθεί μια παραδοσιακή συνταγή για νόστιμη μαγειρίτσα που μπορείτε να ετοιμάσετε στο σπίτι και να τη μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας τη νύχτα της Ανάστασης.
Υλικά
- 1 αρνίσια συκωταριά (συκώτι, καρδιά, πνευμόνια)
- 1 αρνίσια έντερα, καλά καθαρισμένα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με την προτίμησή σας)
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά και αφαιρέστε τυχόν μεμβράνες και σκληρά μέρη. Κόψτε την σε μικρά κομμάτια.
- Βεβαιωθείτε ότι τα έντερα είναι καθαρά. Συνήθως τα αγοράζουμε ήδη καθαρισμένα, αλλά είναι καλό να τα ξεπλύνετε καλά μέσα και έξω με άφθονο νερό. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια, περίπου 2-3 εκατοστά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίξτε τη συκωταριά και τα έντερα. Βράστε τα για περίπου 10-15 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να αφαιρεθούν τυχόν ακαθαρσίες και να μαλακώσουν. Στραγγίξτε τα και κρατήστε το ζωμό στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Ρίξτε στη κατσαρόλα τη ζεματισμένη και κομμένη συκωταριά και τα έντερα. Σοτάρετε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας.
- Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε το ώστε να λαδωθεί.
- Προσθέστε τον ζωμό από το βράσιμο της συκωταριάς και των εντέρων. Η ποσότητα του ζωμού πρέπει να είναι ικανή να καλύψει τα υλικά και να δημιουργήσει μία σούπα μέτριας πυκνότητας. Εάν χρειάζεται, προσθέστε λίγο ζεστό νερό.
- Αφήστε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να χυλώσει η σούπα. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας.
- Λίγο πριν τον τέλος του μαγειρέματος, προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανακατέψτε.
- Αλατοπιπερώστε τη μαγειρίτσα σύμφωνα με την προτίμησή σας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τον χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε απαλά.
- Σερβίρετε τη μαγειρίτσα ζεστή, αμέσως μετά την Ανάσταση.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!