Η νηστίσιμη μηλόπιτα είναι ένα πανεύκολο και νόστιμο γλυκό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας, καθώς δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα όπως αυγά ή γαλακτοκομικά. Ο συνδυασμός πορτοκαλιού και κανέλας δημιουργεί ένα μοναδικό άρωμα που πλημμυρίζει το σπίτι κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ακολουθεί μια συνταγή για να ετοιμάσετε τη δική σας σπιτική μηλόπιτα.
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 250 ml χυμού πορτοκαλιού
- 180 ml σπορέλαιο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 βανιλίνη
- Λίγο ξύσμα από πορτοκάλι
- 350-400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
- 4-5 μέτρια μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 50 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
- 50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
Οδηγίες συνταγής
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με το σύρμα τον χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Διαλύστε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (θα αφρίσει).
- Προσθέστε τη βανιλίνη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Σταδιακά, προσθέστε το μείγμα του αλευριού στο υγρό μίγμα, ανακατεύοντας αρχικά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια με τα χέρια σας, έως ότου σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο επιπλέον αλεύρι.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τις φέτες μήλου με την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες και τα καρύδια (εάν χρησιμοποιείτε).
- Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί με διάμετρο περίπου 24-26 εκ.
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίξτε το πρώτο κομμάτι σε λεπτό φύλλο και στρώστε το στον πάτο και στα πλαϊνά του ταψιού.
- Αδειάστε τη γέμιση μήλου πάνω από τη ζύμη.
- Ανοίξτε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και καλύψτε την μηλόπιτα, κλείνοντας καλά τις άκρες. Μπορείτε να κάνετε μερικές χαρακιές στην επιφάνεια για να βγαίνει ο ατμός.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε την μηλόπιτα για περίπου 45-55 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη και τα μήλα να μαλακώσουν.
- Αφήστε την μηλόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε και τη σερβίρετε. Προαιρετικά, μπορείτε να την πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη.