Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έντονες σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με την επιστημονική κοινότητα να προσπαθεί να καταγράψει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, εκατοντάδες είδη πτηνών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές προβλέπουν ότι πάνω από 500 είδη πτηνών θα έχουν σβήσει μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν η κατάσταση του κλίματος δεν βελτιωθεί. Ακόμα και αν γίνουν άμεσες ενέργειες για μείωση ή αναστροφή των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, περίπου 250 είδη πτηνών παραμένουν καταδικασμένα να εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον.
«Πολλά πτηνά βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο σε τέτοιο βαθμό που η μείωση των ανθρωπίνων επιπτώσεων δεν αρκεί για την επιβίωσή τους. Χρειάζονται ειδικά προγράμματα αποκατάστασης, όπως αναπαραγωγής και επαναφορά των οικοτόπων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση εξαφάνισης πτηνών. Χρειαζόμαστε άμεσες ενέργειες για τη μείωση των ανθρώπινων απειλών σε όλα τα οικοσυστήματα και στοχευμένα προγράμματα διάσωσης για τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη,» αναφέρει η Κέρι Στιούαρτ από το Πανεπιστήμιο Reading της Βρετανίας, επικεφαλής της ομάδας έρευνας.
Μεταξύ των ειδών που βρίσκονται υπό απειλή είναι η Φρατέρκουλα του Ατλαντικού, ένα θαλάσσιο πτηνό που συναντάται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Ο αγριόγαλος, το πιο βαρύ πτηνό της γης με ενήλικα αρσενικά να φτάνουν τα 18 κιλά, είναι επίσης σε κίνδυνο και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ερευνητών. Σε παρόμοια κατάσταση είναι και ο Μύχος των Βαλεαρίδων, ένα θαλασσοπούλι με λιγότερους από έξι χιλιάδες πληθυσμούς.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εξαφάνιση του αγριόγαλου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρωπογενούς παρέμβαση, καθώς υπήρξε στόχος κυνηγιού μέχρι τον 20ο αιώνα, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία. Η κουκουβάγια Itombwe, που ζει στα δάση της ανατολικής-κεντρικής Αφρικής, και ο αυτοκρατορικός δρυοκολάπτης, που είναι ενδημικός στο Μεξικό, επίσης διατρέχουν κίνδυνο.
Η έρευνα και οι προτάσεις
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε σχεδόν 10,000 είδη πτηνών χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Κόκκινη Λίστα της IUCN, που είναι η πιο ολοκληρωμένη πηγή για την κατάσταση των ειδών. Οι ερευνητές προέβλεψαν τον κίνδυνο εξαφάνισης με βάση τις απειλές που αντιμετωπίζει κάθε είδος. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα μεγάλα πτηνά είναι πιο ευάλωτα στο κυνήγι και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ τα πτηνά με φαρδιά φτερά πλήττονται κυρίως από την απώλεια ενδιαιτημάτων.
Η έρευνα εντόπισε επίσης ποιες συγκεκριμένες ενέργειες διατήρησης θα βοηθήσουν στη διατήρηση του αριθμού των πτηνών και των οικολογικών τους λειτουργιών. «Η απλή διακοπή των απειλών δεν αρκεί, καθώς έως 250-350 είδη θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα διατήρησης, όπως προγράμματα αναπαραγωγής και αποκατάσταση οικοτόπων, για να επιβιώσουν τον επόμενο αιώνα. Η ιεράρχηση προγραμμάτων διατήρησης για τα 100 πιο σπάνια απειλούμενα είδη θα μπορούσε να σώσει το 68% της ποικιλίας των πτηνών. Αυτή η προσέγγιση θα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οικοσυστημάτων,» αναφέρει η καθηγήτρια Μανιουέλα Γκονζάλεζ-Σουάρες, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η διακοπή της καταστροφής των οικοτόπων θα εξασφάλιζε την επιβίωση των περισσότερων πτηνών συνολικά, κατέληξαν οι ερευνητές. Παράλληλα, η μείωση του κυνηγιού και η πρόληψη τυχαίων θανάτων θα προστάτευε πτηνά με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των οικοσυστημάτων.
Naftemporiki.gr