Φέτος, η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων προχωρά ταχέως, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 616.000 φορολογούμενοι έχουν λάβει την επιστροφή φόρου που τους αναλογεί, είτε μέσω κατάθεσης στο τραπεζικό τους λογαριασμό είτε μέσω συμψηφισμού με άλλες οφειλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 616.549 φορολογούμενοι έχουν ήδη εισπράξει την επιστροφή τους. Από αυτούς, 441.848 έλαβαν τα χρήματα τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό επειδή δεν είχαν άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. Οι περισσότερες καταθέσεις ολοκληρώθηκαν εντός ολίγων ημερών, με αυτή την ομάδα να μοιράζεται το ποσό των 99.512.421 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 68% του συνολικού ποσού των 151,5 εκατ. ευρώ.
Για 169.847 πολίτες, η επιστροφή που δικαιούνταν συμψηφίστηκε με ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες οφειλές, όπως παλαιότερα χρέη ή πρόστιμα, με το συνολικό ποσό συμψηφισμού να ανέρχεται σε 47.147.873 ευρώ.
Επιπλέον, υπήρξαν 4.854 περιπτώσεις επιστροφών που διαχειρίστηκαν οι τοπικές εφορίες, λόγω πιο σύνθετων ζητημάτων. Το συνολικό ποσό για αυτές τις περιπτώσεις πλησίασε τα 5 εκατ. ευρώ.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, χαρακτήρισε την πορεία υποβολής των δηλώσεων εξαιρετική, εστιάζοντας στην ταχύτητα των επιστροφών και στην αποτελεσματικότητα του συστήματος, χάρη στη συμβολή της ΑΑΔΕ και των λογιστών. «Μια οργανωμένη διαδικασία διευκολύνει και τους φορολογούμενους και την Πολιτεία» τόνισε.
Προσοχή σε
Η πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 15 Ιουλίου, ημερομηνία λήξης για τις φετινές δηλώσεις.
Οι φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά καλό θα είναι να:
- Ελέγχουν το προσωπικό τους προφίλ στο myAADE για πιθανές ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορεί να εμποδίσουν την αυτόματη επιστροφή.
- Επιβεβαιώνουν ότι ο IBAN που έχουν δηλώσει είναι σωστός, ενεργός και αντιστοιχεί σε λογαριασμό με τον ίδιο ΑΦΜ. Συχνά, οι επιστροφές απορρίπτονται λόγω λαθών στον αριθμό λογαριασμού ή αλλαγής τράπεζας.
- Θυμούνται ότι η επιστροφή ξεκινά μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και όχι απλώς της φορολογικής δήλωσης.