Πάνω από 1.600 άνθρωποι, με περισσότερους από τους μισούς να είναι μέλη συμμοριών, έχασαν τη ζωή τους το πρώτο τρίμηνο του 2025, καθώς οι εγκληματικές οργανώσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για αύξηση του εδαφικού ελέγχου τους στην Αϊτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ την Τετάρτη.
Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, «1.617 άτομα σκοτώθηκαν και 580 τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια που περιλάμβαναν συμμορίες, παραστρατιωτικές οργανώσεις νόμιμης άμυνας, ανένταχτα μέλη του πληθυσμού και επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Καραϊβική (BINUH).
Αν και οι θάνατοι είναι μειωμένοι σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (1.741 νεκροί) και το πρώτο τρίμηνο του 2024 (2.505), η βία δεν εξελίσσεται γραμμικά, αλλά παρουσιάζει διακυμάνσεις που εξαρτώνται από τις δράσεις των συμμοριών και τις αστυνομικές επιχειρήσεις.
Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, παρά τους 936 θανάτους τους, οι συμμορίες επιτάχυναν τις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στην μητροπολιτική περιοχή της Πορτ-ο-Πρενς και τα περίχωρά της, όπως σημειώνεται στην έκθεση (σελ. 5).
Κεντρικό στόχο τους αποτέλεσαν δύο συνοικίες, η κατάληψη των οποίων θα τους επέτρεπε να προχωρήσουν στην περιοχή Πετιόν-Βιλ, που είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές που δεν έχουν υποκύψει στις συμμορίες, όπου βρίσκονται οι πρεσβείες, τράπεζες και κρατικοί θεσμοί.
Στο τέλος Μαρτίου, οι συμμορίες εξαπέλυσαν «σφοδρές επιθέσεις» στις κοινότητες Μιρμπαλέ και Σο ντ’ Ο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, για να «ελέγξουν την πρόσβαση στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία», συγκεκριμένα σε τμήμα σχεδόν 70 χιλιομέτρων.
Ο ΟΗΕ επισημαίνει «τρεις δυναμικές βίαιων επεισοδίων και παραβάσεων του νόμου» που έγιναν ολοένα και πιο εμφανείς το 2024: τη βία που σχετίζεται με τις συμμορίες (35% των θανάτων και τραυματισμών), τη βία από αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των συμμοριών (56%), και τη βία από παραστρατιωτικές οργανώσεις νόμιμης άμυνας, όπως το κίνημα «Μπουά Καλέ» (9%).
Η έκθεση εκφράζει ανησυχία για τουλάχιστον 65 «εξωδικαστικές εκτελέσεις» που έγιναν «με συνοπτικές διαδικασίες», συμπεριλαμβανομένων δύο εφήβων, και που αποδίδονται σε μέλη των αστυνομικών δυνάμεων (σελ. 12-13).
Τα θύματα ήταν άοπλα και δεν συμμετείχαν σε βίαιες ενέργειες όταν εκτελέστηκαν, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.
Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, πλήττεται από τη βία των συμμοριών, που περιλαμβάνει φόνους, βιασμούς, λεηλασίες και απαγωγές, σε μια κατάσταση που επιδεινώνεται από την πολιτική αστάθεια.
Το 2024, ο ΟΗΕ ανέφερε περισσότερους από 5.600 θανάτους που συνδέονται με τη δράση συμμοριών (+20% σε σύγκριση με το 2023), 1.500 απαγωγές και πάνω από 6.000 περιπτώσεις έμφυλης βίας (69% σεξουαλικές επιθέσεις), καθώς και ραγδαία αύξηση (+70%) της εξαναγκαστικής στρατολόγησης παιδιών από ένοπλες ομάδες. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι τώρα εσωτερικά εκτοπισμένοι, σημειώνοντας αύξηση 48% από τον Σεπτέμβριο του 2024.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2025, καταγράφηκαν 319 υποθέσεις σεξουαλικής βίας με 333 επιζήσασες, κυρίως από ομαδικούς βιασμούς, αριθμός αυξημένος κατά 254% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση της BINUH (σελ. 13-14).