Πάνω από 100 άτομα, κυρίως στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή από μια σειρά ταυτόχρονων επιθέσεων στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, όπως αναφέρουν μάρτυρες και ανθρωπιστικοί εργαζόμενοι στην περιοχή. Ο ρόλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης JNIM (Jama’at Nasr al-Islam wal-Muslimin), η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα στο Σαχέλ, ενδέχεται να είναι καθοριστικός στις επιθέσεις αυτές.
Η JNIM ανέλαβε την ευθύνη για τη συντονισμένη επιχείρηση που κατέληξε σε οκτώ στόχους, μεταξύ των οποίων η στρατηγικής σημασίας πόλη Ντζίμπο, η οποία δέχεται πολιορκία εδώ και μήνες και έχει γίνει στόχος εξτρεμιστών. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, στις 6 π.μ. τοπική ώρα, με σκοπό την αποδυνάμωση της αεροπορικής ικανότητας της χώρας.
🇧🇫: Yesterday, militants from Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin (JNIM), an al-Qaeda-affiliated group, launched a large-scale assault on army positions in the city of Djibo, Soum Province, northern Burkina Faso.
At dawn, hundreds of militants attacked from the west, targeting… pic.twitter.com/zmuwIVqTAt
— Chudé (@chude__) May 12, 2025
Κατά μαρτυρίες, οι μαχητές του JNIM πρώτα κατέλαβαν τις εισόδους της Ντζίμπο και στη συνέχεια επιτέθηκαν σε στρατώνες, εστιάζοντας στην Ειδική Μονάδα Αντιτρομοκρατίας.
Ο αναλυτής Charlie Werb παρατήρησε ότι «οι επιτιθέμενοι παρέμειναν στις περιοχές για αρκετές ώρες χωρίς καμία αεροπορική αντίδραση», γεγονός που διαφέρει από προηγούμενες επιθέσεις όπου οι ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα. Αυτό υποδηλώνει πιθανές αδυναμίες της κυβέρνησης ή κακό συντονισμό μεταξύ των δυνάμεων.
Ο Wassim Nasr, ερευνητής στο Soufan Center, τόνισε ότι «η επιλογή του JNIM να επιτεθεί στη Ντζίμπο υποδηλώνει την αυξανόμενη επιχειρησιακή του ικανότητα και εξουσία εντός της Μπουρκίνα Φάσο».
Η Μπουρκίνα Φάσο, με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμυρίων, ασκείται από στρατιωτική χούντα και είναι ένα από τα κύρια πεδία συγκρούσεων στη ζώνη του Σαχέλ, που θεωρείται «παγκόσμιο θερμοκήπιο βίαιου εξτρεμισμού». Περίπου το 50% της επικράτειας δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, ενώ η αστάθεια έχει οδηγήσει σε δύο πραξικοπήματα το 2022.
Η στρατηγική της κυβέρνησης να κινητοποιήσει άμαχους σε παραστρατιωτικές ομάδες χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση έχει προκαλέσει σοβαρές εθνοτικές εντάσεις, σύμφωνα με ειδικούς. Παράλληλα, η στρατιωτική διοίκηση έχει κατηγορηθεί για εξωδικαστικές εκτελέσεις, γεγονός που πυροδοτεί κοινωνική δυσαρέσκεια και πιθανώς ενισχύει τη στρατολόγηση από τζιχαντιστικές ομάδες.
Η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται, ενώ η πολιτική αστάθεια, οι εθνοτικές διενέξεις και η αναποτελεσματικότητα του στρατού δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ανασφάλειας και βίας, που ευνοεί την εξάπλωση του εξτρεμισμού στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ.