Μερικά βήματα μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για μια “διηνεκή” εκεχειρία, το Ιράν και το Ισραήλ συνεχίζουν τους επιθετικούς βολές και τις απειλές.
Κάθε ανακωχή στη Μέση Ανατολή παραμένει ευάλωτη. Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπάρχει μια ιδιαίτερη διάσταση, όπως αναφέρει ο Economist: η αλλαγή της ισχύος στο Ιράν, με στρατηγούς σκληρής γραμμής να αντικαθιστούν τους κληρικούς για πρώτη φορά από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Η σιωπή του Χαμενεΐ και η ενίσχυση των Φρουρών
Ο Αλί Χαμενεΐ είναι 86 ετών και κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου, παραμένει κρυμμένος για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με πηγές, έχει παραδώσει την εξουσία σε ένα νέο συμβούλιο που ελέγχεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC). «Η χώρα λειτουργεί ουσιαστικά υπό στρατιωτικό νόμο», επισημαίνει Ιρανός παρατηρητής.
Η ηγεσία μεταμορφώνεται. Ο παλαιότερης γενιάς στρατηγός, ο οποίος προτιμούσε τη “στρατηγική υπομονής” μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί το 2020, έχει αντικατασταθεί από μια νέα επιθετική γενιά. Η “αυστηρή γραμμή” έχει κυριαρχήσει. Ακόμα και αναλυτές που προηγουμένως υποστήριζαν μεταρρυθμίσεις παραδέχονται: «Τώρα όλοι είναι σκληροπυρηνικοί».
Από την αναρχία στην πειθαρχία – και στη συσπείρωση
Πριν από τον πόλεμο, το καθεστώς εμφανιζόταν να αποδιοργανώνεται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Επιχειρηματίες, ιδεολόγοι και στρατιώτες διαγκωνίζονταν για την εξουσία. Η μυστηριώδης πτώση του ελικοπτέρου που σκότωσε τον πρόεδρο το 2024 άνοιξε νέες πληγές. Ωστόσο, μέσα σε 12 ημέρες πολέμου, η επιρροή συγκεντρώθηκε γύρω από έναν κοινό εχθρό.
Το αποτέλεσμα; Αντί να κλονιστεί, το καθεστώς βλέπει ενισχυμένη λαϊκή στήριξη. Οι ισραηλινές επιθέσεις, αντί να ενθαρρύνουν εξεγέρσεις, ενώνουν τον Ιρανό λαό με την ηγεσία. Τραγουδιστές που βρίσκονται σε εξορία, μητέρες εκτελεσμένων και πρώην κρατούμενες ζητούν τώρα εθνική ενότητα. Ο Χαμενεΐ μπορεί να επιστρέψει, αλλά ίσως να είναι πλέον περιθωριακός.
Στρατιωτική κυριαρχία χωρίς θρησκευτικούς περιορισμούς;
Η αποδυνάμωση των κληρικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των θεοκρατικών κανόνων. Η κρατική τηλεόραση απεικονίζει γυναίκες με ελεύθερα μαλλιά. Ορισμένοι ελπίζουν σε μια λιγότερο αυστηρή θεοκρατία. Επίσης, οι Φρουροί έχουν συμφέρον στη σταθερότητα, καθώς ελέγχουν μεγάλα κομμάτια της ιρανικής οικονομίας.
Ωστόσο, η ηρεμία μπορεί να είναι βραχύβια. Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν παραιτείται από το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο διευθυντής της ιρανικής Ατομικής Ενέργειας δηλώνει ότι η παραγωγή συνεχίζεται, ενώ βουλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών και ορισμένοι προτείνουν «άλμα προς την απόκτηση βόμβας».
Η τελική εγγύηση: το πυρηνικό όπλο
Το Ιράν, ανησυχώντας για την τύχη του Καντάφι και του Σαντάμ Χουσεΐν, που αφοπλίστηκαν και ανατράπηκαν, θεωρεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο ως ασπίδα επιβίωσης, σύμφωνα με τον Economist. Πολλοί ηγέτες πιστεύουν ότι η μόνη λύση για να αποτραπεί νέα επίθεση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ είναι η δυνατότητα άμεσης πυρηνικής αντίδρασης.
Η ειρήνη που οραματίζεται ο Τραμπ ίσως αποδειχθεί ουτοπική. Το νέο ιρανικό καθεστώς, που είναι στρατιωτικό και εθνικιστικό, υπόσχεται αναγέννηση. Αν θα καταφέρει να σπάσει τον κύκλο της καχυποψίας και απομόνωσης ή θα τον εδραιώσει, είναι το ερώτημα που θα καθορίσει το μέλλον της Μέσης Ανατολής.