Ο λαϊκιστής Τζορτζ Σιμιόν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Συμμαχία για την Ενότητα των Ρουμάνων» (AUR) και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και της Τζόρτζια Μελόνι, θριάμβευσε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ρουμανία, με ποσοστό 40,96% και πάνω από 3,8 εκατομμύρια ψήφους, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή (ΑΕΡ).
Στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου, αντίπαλός του θα είναι ο φιλο-Ευρωπαίος δήμαρχος Βουκουρεστίου, Νικουσόρ Νταν, ο οποίος κατέκτησε το 20,99% και σχεδόν 1,9 εκατομμύρια ψήφους. Ο Νταν ξεπέρασε οριακά τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού, Κριν Αντονέσκου, που πήρε το 20% και κατετάγη τρίτος.
Εντυπωσιακό είναι ότι ο Σιμιόν κέρδισε το 60,99% των ψήφων των Ρουμάνων που διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ ο Νταν μόλις το 25,45%.
Η προεκλογική εκστρατεία του Σιμιόν διεξήχθη κυρίως διαδικτυακά, στοχεύοντας σε Ρουμάνους ψηφοφόρους στο εξωτερικό. «Η επιτυχία του Σιμιόν καταδεικνύει την εθνικιστική αύξηση στη Ρουμανία και μπορεί να προκαλέσει κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εάν εκλεγεί πρόεδρος στο δεύτερο γύρο», προειδοποίησαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Σύμφωνα με ειδικούς, ο Σιμιόν επωφελήθηκε από την λαϊκή οργή κατά των συστημικών πολιτικών.
Ο Ρουμάνος συγγραφέας Ζίγκριφιντ Μουρεσάν αναρωτιέται γιατί τόσοι πολλοί συμπατριώτες του πιστεύουν στις υποσχέσεις των εξτρεμιστών, παρά τα οφέλη από την ΕΕ και την ελευθερία μετακίνησης. «Η στροφή των ψηφοφόρων προς τα ακραία κόμματα αντικατοπτρίζει μια δικαιολογημένη απογοήτευση από τις πολιτικές, καθώς και την αυξανόμενη έλξη των λαϊκιστών», σημειώνει ο Μουρεσάν.
Η Ρουμανία σε κρίση
Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βιώνει πολιτική κρίση εδώ και μήνες. Τον Δεκέμβριο, ο σχεδόν άγνωστος ακροδεξιός Καλίν Τζορτζέσκου κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε τις εκλογές άκυρες λόγω υποψίας ρωσικής παρέμβασης, αποκλείοντας τον Τζορτζέσκου.
Ο Σιμιόν χαρακτήρισε την ακύρωση των εκλογών ως «πραξικόπημα» και κατηγόρησε την ΕΕ για παρεμβατικότητα.
Σύμφωνα με τον Ρουμάνο πολιτικό επιστήμονα Σεργκίου Μισκόιου, η νίκη του Νταν στον επαναληπτικό γύρο δεν είναι δεδομένη, παρά τη διαφορά στον πρώτο γύρο.
Ωστόσο, άλλοι Ρουμάνοι ειδικοί επισημαίνουν τις διαιρέσεις του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου μετά τη σφοδρή προεκλογική εκστρατεία, που σημαδεύτηκε από σοβαρές κατηγορίες αθέμιτων χτυπημάτων.
Αν και το αξίωμα του Προέδρου στη Ρουμανία είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικό, έχει σίγουρα επιρροή, ιδίως στην εξωτερική πολιτική.
Ο Σιμιόν, 38 ετών, απορρίπτει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και ζητά «εδαφική αποκατάσταση» σύμφωνα με τους ιστορικούς χάρτες της Μεγάλης Ρουμανίας.
Συμμαχία MAGA στην ΕΕ
Σε αντίθεση με τον Τζορτζέσκου, που θεωρείται ακόμα πιο ακραίος, ο Σιμιόν έχει ασκήσει ενίοτε κριτική στη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα κατηγορεί τις Βρυξέλλες και επαινεί τους Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους.
Αυτοονομάζεται θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και δηλώνει ότι επιθυμεί να γίνει ο πρώτος «πρόεδρος MAGA» της Ρουμανίας, θέτοντας τη χώρα πάνω από όλα. Θέλει επίσης να δημιουργήσει μια «συμμαχία MAGA» εντός της ΕΕ.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», δήλωσε ο Σιμιόν σε συνέντευξή του. «Υπάρχουν αυτοί που επιθυμούν να δημιουργήσουν δύο γεωπολιτικά μπλοκ, ακόμη και αντίπαλα μπλοκ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Το Ίδρυμα Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη υποστηρίζει ότι η Ρωσία ακολουθεί στρατηγική υπονόμευσης των εκλογών και επιρροής στη Δύση. «Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον μόνο εξωτερική απειλή, αλλά έχει γίνει και εσωτερική απειλή εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», αναφέρει το αμερικανικό think tank.
Αν και έχει υπάρξει κριτική προς τις «χειριστικές» τακτικές της Μόσχας, παραλείπεται ότι οι Ρουμάνοι που ψήφισαν Τζορτζέσκου και Σιμιόν το έκαναν κυρίως για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα καιν την οποία κανείς δεν γνωρίζει πώς να σταματήσει.