Ο Σίρι Σουρέγια Οντέρ, εξέχων βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος και βασικό πρόσωπο στη διαδικασία για την επίλυση της σύγκρουσης με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 62 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος του.
Ο Οντέρ, αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής, συμμετείχε πρόσφατα σε συναντήσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν και συνομίλησε με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα, προσπαθώντας να τερματίσουν μια δεκαετή σύγκρουση που έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πριν από περίπου δύο εβδομάδες λόγω καρδιακής προσβολής και ρήξης αορτής, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη. Αφού ανέκτησε κάποιον έλεγχο του καρδιοπαλμού του, υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση διάρκειας 12 ωρών.
Στη συνέχεια, παρέμεινε 18 ημέρες σε εντατική, αλλά κατέληξε από πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του νοσοκομείου.
İmralı Heyeti Üyemiz ve Meclis Başkanvekilimiz Sırrı Süreyya Önder’i kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Türkiye halklarına, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Onun canı pahasına sürdürdüğü barış mücadelesini başarıya ulaştırmak, anısına bağlılığın gereğidir. Sırrı… pic.twitter.com/qyuh4XaYl8
— DEM Parti (@DEMGenelMerkezi) May 3, 2025
Ποιος ήταν ο Σίρι Σουρέγια Οντέρ
Γνωστός για τη δημιουργικότητα, την ποίησή του και την έντονη δημόσια παρουσία του, ο Οντέρ ήταν επίσης αναγνωρισμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, συνδυάζοντας πολιτική αφήγηση με κοινωνική κριτική.
Ενεπλάκη ενεργά στη διαπραγμάτευση που οδήγησε σε μονομερής κατάπαυσης του πυρός από το PKK το Μάρτιο. Δέκα χρόνια νωρίτερα, είχε παίξει σημαντικό ρόλο ως μεσολαβητής στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του PKK.
Ο Οντέρ φυλακίστηκε το 2018 λόγω ομιλίας που θεωρήθηκε «τρομοκρατική προπαγάνδα», ενώ αργότερα υπήρξε δικάσιμος για την υπόθεση των διαμαρτυριών στο Κομπάνι, με πιθανή ποινή ισόβιας κάθειρξης, αλλά δεν φυλακίστηκε λόγω κοινοβουλευτικής ασυλίας.
Είχε επίσης εκτίσει ποινή φυλάκισης τη δεκαετία του 1980 μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα.
Πηγή: Reuters