Ο Υπουργός Οικονομικών της Συρίας, Γισρ Μπαρνιέχ, απηύθυνε πρόσκληση προς τους διεθνείς επενδυτές την Τετάρτη, ζητώντας τη συνεργασία τους με τη Συρία, μετά την αναπάντεχη ανακοίνωση του προεδρεύοντος Ντόναλντ Τραμπ για άρση των αμερικανικών κυρώσεων στη χώρα.
«Η Συρία είναι σήμερα μία χώρα γεμάτη ευκαιρίες, με μεγάλες προοπτικές σε πολλούς τομείς—όπως η γεωργία, το πετρέλαιο, ο τουρισμός, οι υποδομές και οι μεταφορές», δήλωσε ο Μπαρνιέχ σε συνέντευξή του στο Reuters στο υπουργείο Οικονομικών στη Δαμασκό.
«Φανταζόμαστε έναν κεντρικό ρόλο για τον ιδιωτικό τομέα στη νέα συριακή οικονομία. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν προορίζεται να ξοδεύει αλόγιστα ή να παίζει ρυθμιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις, αλλά να διευκολύνει και να υποστηρίζει την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Αλλαγές στη μετά Άσαντ εποχή
Ένας τοίχος έξω από το γραφείο του φέρει ακόμα το ξεθωριασμένο περίγραμμα μίας από τις πολλές αφίσες του πρώην ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ που στολίζουν δημόσια κτίρια στη Συρία, προτού αναγκαστεί να φύγει από τους ισλαμιστές αντάρτες Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ πέρυσι.
Οι εξελίξεις στη Συρία ήταν ραγδαίες από την απομάκρυνση του Άσαντ και την καταφυγή του στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.
Ο πρώην διοικητής των ανταρτών Αχμέντ αλ Σαράα ανέλαβε την προεδρία, σχημάτισε κυβέρνηση και γρήγορα εξασφάλισε υποστήριξη από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, καθώς και άρση των περισσότερων ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Συνάντηση αλ Σαράα – Τραμπ και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των κυρώσεων
Η ξαφνική αυτή εξέλιξη προήλθε από μια συνάντηση μεταξύ αλ Σαράα και Τραμπ στο Ριάντ την Τετάρτη, όπου ο Τραμπ δεσμεύτηκε να σταματήσει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Συρία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ, μέτρα που θεωρούνται ευρέως ως τα μεγαλύτερα ανασταλτικά στοιχεία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ο Τραμπ δεν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άρση.
«Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της άρσης των κυρώσεων θα είναι η επανένταξη της Συρίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Μπαρνιέχ.
«Αυτό θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε τις χρηματοοικονομικές ροές και να προσελκύσουμε επενδύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες σε όλους τους τομείς», προσθέτοντας ότι οι συριακές αρχές έχουν ήδη παρατηρήσει έντονο ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ και πολλές χώρες της ΕΕ.
Αναφέρθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται για μία συνολική αναθεώρηση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, στα τελωνεία και στον τραπεζικό τομέα—στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού μίας οικονομίας που πλήττεται από έναν υπερβολικά μεγάλο δημόσιο τομέα.
Έδωσε ωστόσο και έναν προειδοποιητικό τόνο, τονίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων θα είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία ανάκαμψης για μια χώρα που έχει καταστραφεί από 14 χρόνια πολέμου.
«Η άρση των κυρώσεων δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο», είπε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυόμαστε. Εισερχόμαστε σε μία νέα φάση όπου απαιτούνται πραγματικά αποτελέσματα και ορατή πρόοδος», κατέληξε.
Πηγή: Reuters