Καθώς ο χρόνος περνά, το πετρέλαιο χάνει έδαφος. Η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει κατά 8,5%, φτάνοντας τα 70,51 δολάρια ανά βαρέλι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Αυτή η πτώση είναι αξιοσημείωτη, ιδίως δεδομένου του γεωπολιτικού τοπίου που έχει διαμορφωθεί μετά τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Αν και φαίνεται αρχικά αντιφατικό, η αγορά στέλνει ένα σαφές μήνυμα: δεδομένων και των επιθέσεων του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Κατάρ (για τις οποίες είχε προηγουμένως ειδοποιήσει τις ΗΠΑ), πιστεύει σε πιθανή αποκλιμάκωση. Ο πρόεδρος Τραμπ, που δήλωσε ότι «έφτασε η ώρα για ειρήνη», ενισχύει αυτή την πεποίθηση.
«Αν ήθελαν εκδίκηση, θα είχαν βυθίσει πλοίο»
Ο οικονομολόγος Ρόμπιν Μπρουκς, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και του ΔΝΤ και τώρα στο Brookings Institution, εξηγεί την αγορά με έμφαση: «Αν το Ιράν σχεδίαζε εκδίκηση, θα είχε ήδη βυθίσει ένα δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ». Η αντίδραση των τιμών έχει λογική, τονίζει.
Το στενό αυτό είναι κρίσιμο για την παγκόσμια ενεργειακή ροή, καθώς σχεδόν το 20% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου περνά από εκεί. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Ιράν σκοπεύει να επιτεθεί στη ναυσιπλοΐα.
Αντίκτυποι εσωτερικής κατανάλωσης
Στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν την αύξηση των παρεμβολών στα ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης, αλλά η διεθνής δύναμη επιτήρησης δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις επικείμενης επίθεσης σε εμπορικά πλοία».
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά πετρελαίου εκλαμβάνει τη στάση του Ιράν περισσότερο ως περιορισμένη αντίδραση για εσωτερική κατανάλωση παρά ως προάγωγο μιας σύγκρουσης που θα διαταράξει τις ενεργειακές ροές.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν χαμηλές τιμές – αλλά πόσο μπορούν να πιέσουν;
Λίγες ώρες πριν την απότομη πτώση των τιμών, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την κλήση του για «χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο». Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον εξαγωγέας, παραμένουν ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, και η κυβέρνησή τους επιζητά να διατηρηθούν οι τιμές χαμηλές.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αμερικανική παραγωγή, που ήδη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω για να αντιμετωπίσει μελλοντικές πιέσεις. Η απάντηση δεν είναι ακόμα σαφής.
Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής.