Τα βίντεο που παράγονται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και σατιρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ και την κορυφαία του ομάδα συνεχίζουν να κερδίζουν δημοτικότητα, καθώς η εμπορική ένταση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα κλιμακώνεται.
Στο νέο υλικό απεικονίζεται ο Τραμπ μαζί με τον κορυφαίο σύμβουλό του Έλον Μασκ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς να εργάζονται σε μια γραμμή παραγωγής με αθλητικά παπούτσια, κάτι που συνηθίζεται στην Κίνα. Το βίντεο ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να γελοιοποιηθεί η πολιτική του Τραμπ που αποσκοπεί στην επαναφορά της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κινεζικοί λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα προωθούν το βίντεο, χλευάζοντας το λεγόμενο “Σχέδιο αναβίωσης της αμερικανικής παραγωγής”, στο πλαίσιο της υπόσχεσης του Πεκίνου να “πολεμήσει μέχρι τέλους” στη διαμάχη για τους δασμούς.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, μοιράστηκε ένα meme που έχει σχεδιαστεί με τεχνητή νοημοσύνη, απεικονίζοντας ένα καπέλο MAGA με την ένδειξη “made in China”, που συγκεκριμένα δείχνει αύξηση της τιμής απ’ τα 50 στα 77 δολάρια, υπονοώντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί καταναλωτές λόγω των δασμών.
Η Μάο, η οποία φέρεται να έχει συγγένεια με τον πρώην πρόεδρο, αναφέρθηκε επίσης σε βίντεο του 1953, στο οποίο ο επαναστάτης προανήγγειλε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας: “Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ. Θα πολεμήσουμε μέχρι τον τελικό θρίαμβο”.
Η σημερινή κατάσταση
Παρά την τριμηνιαία αναστολή στην επιβολή υψηλότερων δασμών, ο Τραμπ συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην Κίνα, αυξάνοντας τον συντελεστή στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% την περασμένη ημέρα, ενώ θύμισε ότι οι συνολικοί δασμοί στην Κίνα έχουν φτάσει στο 145%.
Οι επενδυτές σε άλλες αγορές καλωσόρισαν τη μείωση των δασμών στο 10%. Οι παγκόσμιες μετοχές ανέβηκαν και η απότομη πτώση των ομολόγων υποχώρησε την Πέμπτη, παρέχοντας ένα περιθώριο ανάκαμψης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αυξήθηκε κατά 5,3% την Πέμπτη, σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2020. Οι αγορές εμφάνισαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αναστείλει τα αρχικά της αντίμετρα κατά των αμερικανικών δασμών.
Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε αύξηση άνω του 9%, ενώ ένας ευρύτερος δείκτης μετοχών στην Ασία – Ειρηνικό, εκτός Ιαπωνίας, ανήλθε κατά 4,5%. Ωστόσο, οι μετοχές της Wall Street άνοιξαν αποφασιστικά χαμηλότερα την Πέμπτη, επιστρέφοντας μέρος των κερδών από την προηγούμενη αύξηση, καθώς ο Τραμπ υποχώρησε σε πολλούς από τους εμπορικούς του δασμούς.
Προβλέψεις για τις τιμές
Οι φόβοι εντείνονται ότι εάν η οικονομική αντιπαράθεση με την Κίνα συνεχιστεί, οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, όπως τα παπούτσια Nike που απεικονίζονται στο viral βίντεο, μπορεί να εκτιναχθούν.
Αυτή τη στιγμή, το 62% των παπουτσιών που διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες εισάγονται από την Κίνα, με άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Καμπότζη και η Ινδία να συνεισφέρουν το υπόλοιπο. Μόνο το 1% των παπουτσιών παράγεται εγχωρίως, με τα στοιχεία της βιομηχανίας αθλητικών παπουτσιών – αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως – να παραμένουν απογοητευτικά.
Εν τω μεταξύ, στα κοινωνικά δίκτυα της Κίνας κυκλοφορούν επίσης παραποιημένες φωτογραφίες δυσαρεστημένων Αμερικανών που εργάζονται σε γραμμές παραγωγής, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.
Το επιχειρηματικό κόστος για πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά τα προϊόντα θα αυξηθεί, είτε λόγω του αυξημένου κόστους δασμών είτε λόγω της προσπάθειας μετακίνησης της παραγωγής πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο οικονομολόγος Πίτερ Σχίφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι “η Nike δεν θα ανοίξει εργοστάσια στις ΗΠΑ για την παραγωγή αθλητικών παπουτσιών, καθώς αυτό θα αύξανε κόστος που υπερβαίνει τους δασμούς του 40%”.
“Επιπλέον, θα πρέπει να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα τους με τις πωλήσεις σε πελάτες από άλλες χώρες που δεν επιβάλλουν δασμούς. Το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερες πωλήσεις αθλητικών παπουτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολύ υψηλότερες τιμές”, ανέφερε η Πέπερ Χάργουαρντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Oka Brands, που διαθέτει εργοστάσιο στην Τζόρτζια.
Ο Κρις Ρότζερς, επικεφαλής της έρευνας για την εφοδιαστική αλυσίδα στην S&P Global Market Intelligence, δήλωσε ότι μπορεί να απαιτηθούν τουλάχιστον “δύο χρόνια” για να επιστρέψουν οι αλυσίδες εφοδιασμού στις ΗΠΑ από το εξωτερικό.