Όπως δήλωσε χθες, Παρασκευή (23/5), ο Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με τελωνειακούς δασμούς 50% από την 1η Ιουνίου. Η ΕΕ προσπαθεί να απαντήσει στις απειλές του καλώντας σε «σεβασμό».
Ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς τόνισε ότι η ΕΕ εργαζόταν «καλή πίστη» για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ βασισμένη σε «σεβασμό» και όχι σε «απειλές». «Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην αναζήτηση μιας συμφωνίας ωφέλιμης και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.
Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν επιδιώκει συμφωνία» για το εμπόριο με την ΕΕ.
«Θέσαμε τους όρους. Είναι τελωνειακοί δασμοί 50%», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση της απειλής μέσω του Truth Social, της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που του ανήκει.
Ο Ρεπουμπλικανός διευκρίνισε ότι η ΕΕ «δημιουργήθηκε για να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Ήρθε η ώρα να παίξουμε το παιχνίδι όπως εγώ ξέρω», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος, του οποίου η πολιτική προστατευτισμού συχνά περιλαμβάνει ηχηρές απειλές που ακολουθούνται από μεταστροφές.
Αντίκτυποι στις χρηματοπιστωτικές αγορές
Ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέμεινε ήρεμο. Στο Παρίσι οι δείκτες κατέγραψαν πτώση 1,65% και στη Φρανκφούρτη 1,54%.
Σε άλλη ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ στοχοθέτησε την Apple, η αξία μετοχής της οποίας μειώθηκε κατά 2,76%, φθάνοντας τα 195,81 δολάρια. Απειλεί με 25% επιπλέον δασμούς αν η εταιρεία δεν κατασκευάζει τα iPhone στις ΗΠΑ.
«Αν θέλουν να πωλούν το iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να κατασκευάζεται εδώ», ανέφερε ο πρόεδρος.
Ο ίδιος προειδοποίησε και για τον κορεατικό κολοσσό Samsung και άλλους κατασκευαστές smartphones.
Ο αναλυτής της Wedbush Ντάνιελ Άιβς χαρακτήρισε αυτή την προσέγγιση «μη ρεαλιστική», σημειώνοντας ότι θα απαιτούσε πέντε έως δέκα χρόνια για τον επαναπατρισμό της παραγωγής και πιθανή αύξηση των τιμών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι περιμένει «η πλειονότητα των iPhones που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες» να προέρχεται από την Ινδία, όχι την Κίνα.
Χώρες καταδίκασαν τις νέες απειλές ως «άρρηκτες», σύμφωνα με τον Γάλλο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, δήλωσε ότι η νέα κρίση των δασμών «βλάπτει την οικονομία και των δύο αγορών».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν κυρίως λογισμικά και υπηρεσίες στην ΕΕ, ενώ η Ευρώπη παρέχει κατά κύριο λόγο αυτοκίνητα και εξοπλισμό.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά της Ευρώπης από την επάνοδό του στο Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντάς την «χειρότερη από την Κίνα» στις εμπορικές σχέσεις.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ αναμένεται να φτάσει τα 235 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι το αμερικανικό πλεόνασμα σε υπηρεσίες μειώνει το συνολικό έλλειμμα στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια).
Αναλυτές χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Τραμπ ως «τακτική διαπραγμάτευση» που γίνεται σε μία περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ φαίνονται δύσκολες, καθώς οι ΗΠΑ εκφράζουν απογοήτευση για τις περιορισμένες προτάσεις της Ευρώπης σχετικά με τη μείωση των δασμών.
Η μέση τελωνειακή επιβάρυνση για τα ευρωπαϊκά προϊόντα στις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή 12,5%, με το 2,5% να αφορά την προ του Ιανουαρίου κατάσταση και το 10% τις νέες επιβαρύνσεις που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο.