Η στρατηγική του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την φετινή αντιπυρική περίοδο, που αρχίζει την 1η Μαΐου, εστιάζει σε τρία βασικά σημεία: μείωση των πυρκαγιών, ταχεία αντίδραση σε περιπτώσεις που εκδηλωθούν και ολιστική προσέγγιση στις μεγάλες πυρκαγιές. Το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόστηκε πέρυσι θα παραμείνει οδηγός και φέτος, με την άμεση ανταπόκριση στο πεδίο να παραμένει σταθερός άξονας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Φέτος, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανέρχονται σε πάνω από 18.000 (15.500 μόνιμοι, 2.500 εποχικοί). Ο συνολικός αριθμός αυτός, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τον πρωθυπουργό, είναι ρεκόρ και έχει αυξηθεί κατά 20% από το 2023.
Οι δυνάμεις περιλαμβάνουν και τις μονάδες των δασοκομάντων, οι οποίες έχουν 1.600 μέλη. Επιπλέον, οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) θα φτάσουν τις 20, με 4 νέες μονάδες στα Χανιά, την Ηλεία, την Εύβοια και τη Ζάκυνθο, ενισχυμένες με 163 άτομα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών (Prepositioning) θα συνεχιστεί, με 294 Ευρωπαίους πυροσβέστες από Τσεχία, Γαλλία, Ρουμανία, Μολδαβία και Βουλγαρία να θα βρίσκονται στην Ελλάδα για υποστήριξη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυξημένος θα είναι και ο αριθμός των εθελοντών, καθώς, σύμφωνα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, θα συμμετάσχουν 4.912 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και 5.700 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από 295 οργανώσεις.
Φέτος, η χώρα θα έχει στη διάθεσή της περίπου 80-85 εναέρια μέσα, εκ των οποίων τα 49 είναι ενοικιαζόμενα, όπως έχει αναφερθεί από την Πολιτική Προστασία.
Ο στόλος των οχημάτων θα πλησιάσει τα 3.700, ενώ ο αριθμός των drones θα αυξηθεί σε 82 (από 45 πέρυσι) για εναέρια επιτήρηση, με στόχο την άμεση προειδοποίηση και πρόληψη των πυρκαγιών.
Το σύστημα των ΣμηΕΑ (Συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών) θα επεκταθεί σε νέες υψηλού κινδύνου περιοχές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πέρυσι, χρησιμοποιήθηκε σε περιοχές όπως η Αττική, η Κορινθία και ο Έβρος. Επιπλέον, επιτήρησε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο, όπως οι περιαστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Κρίσιμη για την πρόληψη θα είναι η καθαριότητα των οικοπέδων, με την προθεσμία για καθαρισμούς να παρατείνεται έως τις 15 Ιουνίου.
Παράλληλα, προχωρά ο σχεδιασμός του προγράμματος AntiNero για καθαρισμούς και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές, όπως και η αποκατάσταση χώρων δικτύου υψηλής τάσης που διασχίζουν δασικές εκτάσεις.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως η Δασική Υπηρεσία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και η τοπική αυτοδιοίκηση.