Sure! Here’s a rewritten version of the content:
—
Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης Τραμπ εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την προσωρινή ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ–Κίνας.
«Επί μεγάλων αλλαγών που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, η ενότητα και η συνεργασία μεταξύ κρατών είναι πλέον επιτακτική», υπογράμμισε ο Σι, απευθυνόμενος σε ηγέτες και αξιωματούχους από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων Βραζιλίας, Κολομβίας και Χιλής, κατά τη διάρκεια συνόδου στο Πεκίνο τη Τρίτη.
«Σε εμπορικούς πολέμους και πολέμους δασμών δεν υπάρχουν νικητές. Η εκφοβιστική προσέγγιση και ο ηγεμονισμός μόνο σε απομόνωση οδηγούν», τόνισε, επαναλαμβάνοντας μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές στη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η ομιλία του Σι ακολούθησε την αιφνίδια ανακοίνωση της προηγούμενης ημέρας, όταν Ουάσινγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν να αναστείλουν τους δασμούς μεταξύ τους για 90 ημέρες — μια σημαντική εξέλιξη που αποκλιμακώνει την μέχρι πρότινος αναταραχή και ενισχύει τις παγκόσμιες αγορές.
«Νίκη» και για τις δύο πλευρές
Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει τη συμφωνία νίκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επικαλέστηκε την «ασυναγώνιστη ικανότητα του Τραμπ να διασφαλίζει συμφωνίες προς όφελος του αμερικανικού λαού».
Από την άλλη πλευρά, Κινέζοι αναλυτές και κρατικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν την ανακωχή ως «μεγάλη νίκη» για την Κίνα, που επιβεβαιώνει τη σκληρή στάση του Πεκίνου.
«Τα αποφασιστικά αντίμετρα της Κίνας απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους», ανέφερε ο λογαριασμός Yuyuan Tantian στο Weibo, που σχετίζεται με το CCTV. «Οι υποχωρήσεις των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι δασμοί της Κίνας είχαν σημαντικό αντίκτυπο».
Ενώ άλλες χώρες επιδιώκουν συμφωνίες με τον Τραμπ μετά τις 2 Απριλίου, η Κίνα διατήρησε σκληρή στάση, απαντώντας με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα και άλλες αντίμετρα.
Λεπτομέρειες της συμφωνίας
Μέχρι πριν από ένα μήνα, οι δασμοί της δεύτερης θητείας Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές ήταν στο 145%, ενώ η Κίνα διατηρούσε δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα — μια σύγκρουση που προκάλεσε ήδη ζημίες και στις δύο πλευρές.
Η συμφωνία του Σαββατοκύριακου περιλάμβανε προσωρινή μείωση των αμερικανικών δασμών στο 30% και των κινεζικών στο 10%. Ωστόσο, οι δασμοί 20% που επέβαλε ο Τραμπ στα φάρμακα με βάση τη φαιντανύλη παραμένουν, όπως και τα αντίμετρα της Κίνας. Επίσης, το Πεκίνο θα αναστείλει ή θα ακυρώσει μη δασμολογικά αντίποινα που είχε επιβάλει από τις 2 Απριλίου.
«Έτοιμοι για συνεργασία»
Παρά τη συμφωνία, η Κίνα δεν χαμηλώνει τους τόνους. Εδώ και εβδομάδες είχε αρχίσει διπλωματική αντεπίθεση, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως υπερασπιστή του παγκόσμιου εμπορίου και προτρέποντας άλλες χώρες να αντιταχθούν στο «αμερικανικό εκφοβισμό».
Ο Σι συνέχισε αυτή τη γραμμή στην ομιλία του την Τρίτη, δεσμευόμενος να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική — περιοχές όπου ο Τραμπ προσπαθεί να αυξήσει την αμερικανική επιρροή. Σύμφωνα με τον Σι, το διμερές εμπόριο Κίνας–Λατινικής Αμερικής ξεπέρασε τα 500 δισ. δολάρια πέρυσι.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τέταρτης υπουργικής συνόδου του Φόρουμ Κίνας–CELAC, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε το 2014 με στόχο τη διεύρυνση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή και την αμφισβήτηση της παραδοσιακής αμερικανικής κυριαρχίας. Η CELAC είναι η Κοινότητα Καραϊβικής και Λατινικής Αμερικής.
Συμμαχίες
«Η Κίνα και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι σημαντικά μέλη του Παγκόσμιου Νότου. Η ανεξαρτησία και η αυτονομία μας είναι αξίες που τιμούμε. Η ανάπτυξη και η αναζωογόνηση είναι δικαιώματά μας. Η δικαιοσύνη είναι ο κοινός μας στόχος», δήλωσε ο Σι.
«Απέναντι στις γεωπολιτικές αναταράξεις, η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους εταίρους της», πρόσθεσε.
Ο Σι ανακοίνωσε επίσης ότι η Κίνα θα χορηγήσει πιστώσεις ύψους 66 δισ. γουάν (9,2 δισ. δολάρια) στις χώρες της CELAC για την υποστήριξη της ανάπτυξής τους. Οι πιστώσεις θα εκδίδονται σε γουάν, στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης του κινεζικού νομίσματος.
Η Λατινική Αμερική παραμένει ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, με την Κίνα να απορροφά το 73% των εξαγωγών σόγιας της Βραζιλίας πέρυσι.
—
Let me know if you need any further modifications!