Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Βατικανό το Σάββατο (26/4). Περιέγραψε τον Ζελένσκι ως πιο «ήρεμο» και τόνισε ότι δείχνει ενδιαφέρον για μια ειρηνική λύση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντησή τους «ευχάριστη» και «επιτυχημένη», σημειώνοντας ότι ο Ζελένσκι ζήτησε περισσότερα όπλα. «Τον βλέπω πιο ήρεμο και πιστεύω ότι κατανοεί την κατάσταση, φαντάζομαι ότι θέλει να προχωρήσει σε συμφωνία», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τραμπ τόνισε ότι οι ημέρες που έρχονται θα είναι κρίσιμες για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν για την Κριμαία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αναγνώρισής της ως ρωσικής στο πλαίσιο ειρηνικής πρότασης, κάτι που ο Ζελένσκι έχει απορρίψει.
Ωστόσο, ο Τραμπ εκτίμησε ότι ο Ζελένσκι μπορεί να είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει την Κριμαία, απαντώντας θετικά όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως είναι έτοιμος να δεχτεί την απώλεια εδάφους που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.
Απαντώντας για τη σχέση του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν ποτέ προβλήματα, σημειώνοντας ότι οι αντιπαραθέσεις τους τον Φεβρουάριο ήταν μια απλή «μικρή παρεξήγηση».
Για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τραμπ τόνισε την ανάγκη να αποδείξει τη δέσμευσή του στην ειρηνική λύση, λέγοντας: «Θέλω να σταματήσει να πυροβολεί και να υπογράψει μια συμφωνία. Πιστεύω ότι έχουμε τις βάσεις μιας συμφωνίας και θέλω να την υπογράψει για να επιστρέψει στην κανονικότητά του.»
Μάρκο Ρούμπιο: «Επείγει να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι επείγουσα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αξιολογήσει την επόμενη εβδομάδα αν θα συνεχίσει τον ρόλο διαμεσολαβητή.
«Πρέπει να συμβεί σύντομα. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε χρόνο και πόρους αν δεν αναμένονται καρποφόρες συνομιλίες», δήλωσε ο Ρούμπιο στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.
Η ρωσική στάση και οι εξελίξεις στο πεδίο
Σε προηχογραφημένη συνέντευξή του στο «Face the Nation» του CBS News, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να χτυπά τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι οι επιθέσεις δεν στόχευαν αποκλειστικά σε μη στρατιωτικούς στόχους.
Ο Ζελένσκι ενημέρωσε μέσω Telegram ότι η Ρωσία εξαπέλυσε σχεδόν 70 επιθέσεις σε μία ημέρα. Κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.
Αντιδράσεις στις αμερικανικές προτάσεις
Προηγούμενα, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέτειναν τις αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις για τα εδαφικά ζητήματα και τις κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ πρότειναν την αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας στην Κριμαία και άλλες κατεχόμενες περιοχές, προκαλώντας αντιδράσεις από την Ευρώπη και το Κίεβο. Οι ευρωπαϊκές και ουκρανικές προτάσεις ζητούν αναβολή της συζήτησης για τα εδάφη μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, τόνισε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να αποδεχτεί τις αμερικανικές προτάσεις, θεωρώντας υπερβολική την παραχώρηση εδάφους για την ειρήνη.
Ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος έχει «εκφράσει την απογοήτευσή του» προς τους Πούτιν και Ζελένσκι, αλλά παραμένει προσηλωμένος στην επίτευξη συμφωνίας. Επίσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με σπάνιες γαίες.
Σούμερ: «Η εγκατάλειψη της Ουκρανίας θα ήταν ηθική τραγωδία»
Ο Τσακ Σούμερ, κορυφαίος Δημοκρατικός της αμερικανικής Γερουσίας, δήλωσε την Κυριακή ότι ανησυχεί ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να «υποχωρήσει στον Πούτιν». «Η εγκατάλειψη της Ουκρανίας, μετά από τόσες θυσίες και μια ενωμένη Δύση απέναντι στον Πούτιν, θα ήταν απλώς μια ηθική τραγωδία», δήλωσε στην εκπομπή «State of the Union» του CNN.