Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την ομάδα διαχείρισης κατά το ήμισυ και θα περιορίσει τις λειτουργίες του, δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του, τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για αποχώρηση και μείωση χρηματοδότησης.
«Ειλικρινά, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού, εν όψει της ετήσιας συνεδρίασης του οργανισμού την επόμενη εβδομάδα.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τον οργανισμό ήδη από την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου, όταν επέστρεψε στα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, απαιτείται περίοδος προειδοποίησης ενός έτους πριν την αποχώρηση της χώρας, που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ, καθώς και η πληρωμή όλων των οφειλόμενων τελών.
Μέτρα περιορισμού
Ο Τέντρος τόνισε ότι ο οργανισμός και τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, καθώς προτείνεται μείωση 21% στον προϋπολογισμό για την περίοδο 2026-2027, κατεβάζοντάς τον στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτός ο περιορισμένος προϋπολογισμός αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μόνο κατά 60%, εφόσον τα κράτη μέλη συμφωνήσουν να αυξήσουν τα υποχρεωτικά τέλη τους στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.
Ο ΠΟΥ έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα περιορισμού και επιθυμεί να εξοικονομήσει γύρω στα 165 εκατομμύρια δολάρια φέτος.
Θα μειώσει τον αριθμό των τμημάτων του σε 34 από 76 και σκοπεύει να περικόψει το κόστος προσωπικού κατά 25%, αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση 25% των θέσεων εργασίας.
«Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: η μείωση του εργατικού δυναμικού μας θα έχει αντίκτυπο στο εύρος και την κλίμακα της δουλειάς μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός θα κλείσει κάποια γραφεία σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Ο Τέντρος ανέφερε ότι ο ΠΟΥ έχει συζητήσει με άλλες διεθνείς ομάδες υγείας για να εξετάσουν την καλύτερη συνεργασία λόγω των περικοπών.
Η νέα ηγετική ομάδα των επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Τέντρος, έχει μειωθεί από 14 μέλη. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη μεταφορά του επικεφαλής επιστήμονα, Δρ. Τζέρεμι Φάραρ, στη θέση του βοηθού γενικού διευθυντή για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών.
Ο Δρ. Τσίκουε Ιχεκβεαζού θα αναλάβει τον ρόλο του εκτελεστικού διευθυντή του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ενώ η Δρ. Σιλβί Μπριαν θα είναι η επικεφαλής επιστήμονας.
Πηγή: Reuters