Το Πακιστάν εδώ και καιρό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «κατάρας των πόρων». Οι χώρες που διαθέτουν άφθονους φυσικούς πόρους συχνά βιώνουν χαμηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες χώρες. Επίσης, η κατοχή και η διαχείριση αυτών των πόρων συσχετίζεται συχνά με υψηλά επίπεδα διαφθοράς και ανύψωση δημοκρατικών θεσμών.
Οι ορυκτές πηγές του Πακιστάν, που περιλαμβάνουν μεγάλα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού, καθώς και σημαντικά ορυκτά όπως το λίθιο, εκτιμάται ότι εκτείνονται σε περισσότερα από 230.000 τετραγωνικά μίλια – δηλαδή περισσότερες από δύο φορές την έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Ισλαμαμπάντ έχει προβάλλει εδώ και καιρό τον πλούτο των ορυκτών του, ο οποίος εκτιμάται σήμερα σε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παρά ταύτα, αγωνίζεται να προσελκύσει επενδυτές.
Η απόφαση της Κίνας να σταματήσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών παρέχει τώρα στις ΗΠΑ επιπλέον κίνητρο να εξερευνήσουν τις δυνατότητες στο Πακιστάν.
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι επενδύσεις στους ορυκτούς πόρους μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από την διεθνή χρηματοδότηση και να ενισχύσουν τη μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητά της.
Προκλήσεις για τη συνεργασία και ζητήματα ασφαλείας
Ωστόσο, οι προοπτικές της συνεργασίας ΗΠΑ-Πακιστάν στον τομέα των ορυκτών δεν πρέπει να υπερεκτιμώνται, καθώς σοβαροί κίνδυνοι ασφαλείας καθιστούν αυτή τη συνεργασία επικίνδυνη.
Μολονότι οι ορυκτοί πόροι φαίνονται ως ένα νέο ελκυστικό πεδίο για μια σχέση που έχει δυσκολευτεί να βρει έδαφος μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021, οι προβληματισμοί ασφαλείας παραμένουν μείζονα πρόκληση. Η κατάσταση στο Πακιστάν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους υποψήφιους επενδυτές στον τομέα της εξόρυξης.
Πέρυσι, η χώρα υπήρξε θύμα 521 τρομοκρατικών επιθέσεων σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη, σημειώνοντας αύξηση 70% από το 2023.
Περισσότερο από το 95% αυτών των επιθέσεων πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Balochistan και Khyber Pakhtunkhwa, περιοχές όπου βρίσκονται οι περισσότεροι από τους γνωστούς ορυκτούς πόρους, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές.
Ανεπάρκειες στην προστασία των Κινέζων επενδυτών
Ως αποτέλεσμα, οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή γεμάτη κινδύνους. Ο αρχηγός του στρατού έχει υποσχεθεί να παρέχει ασφάλεια, αλλά το Πακιστάν έχει αποτύχει να διασφαλίσει την ασφάλεια για τους Κινέζους επενδυτές – τον πιο στενό σύμμαχό του – παρά την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτικών δυνάμεων για την προστασία των κινεζικών υποδομών.
Οι επιχειρηματίες μπορεί να αποφασίσουν να προσλάβουν δικές τους δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και αυτό ενέχει κινδύνους, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο στην χώρα, και εάν το Ισλαμαμπάντ δώσει το πράσινο φως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια.
Έλλειψη υποδομών και ενεργειακών πόρων
Υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε υποδομές και ενέργεια. Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ έχει ζητήσει από τους επενδυτές να διυλίζουν και να επεξεργάζονται τα ορυκτά στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, στελέχη της Barrick Gold, μιας από τις λίγες ξένες εταιρείες εξόρυξης που δραστηριοποιούνται σήμερα στο Πακιστάν, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει επαρκής φτηνή και αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια. Η Barrick Gold συνεργάζεται με το Πακιστάν για την ανάπτυξη ενός ορυχείου χρυσού και χαλκού στο Μπαλουχιστάν.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι η φημισμένη «κατάρα των πόρων» δεν θα σπάσει σύντομα.
naftemporiki.gr