Χθες Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι καμία χώρα δεν θα αποφύγει την επίθεση που έχει ξεκινήσει μέσω των «ανταποδοτικών» τελωνειακών δασμών, κυρίως εναντίον της Κίνας, για την οποία εξέφερε νέες κατηγορίες, αμέσως μετά την ανακοίνωση εξαιρέσεων για προϊόντα τεχνολογίας από την κυβέρνησή του.
«Κανένας δεν θα γλιτώσει, ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται απείρως πιο άσχημα από οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε κατηγορηματικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω της πλατφόρμας Truth Social.
Η προειδοποίηση έρχεται σε συνέχεια της εξαίρεσης από τους επιπρόσθετους δασμούς – 145% για την Κίνα – που παραχωρήθηκε σε τεχνολογικά προϊόντα, όπως smartphones, υπολογιστές και ημιαγωγοί.
«Διαπραγματευόμαστε για τους ημιαγωγούς και τη συνολική αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών προϊόντων», ανέφερε ο Τραμπ.
Νωρίτερα χθες, ο υπ. Εμπορίου της κυβέρνησής του, Χάουαρντ Λάτνικ, αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένους τομεακούς δασμούς, ιδιαίτερα για τους ημιαγωγούς, που αναμένονται «πιθανώς σε έναν ή δύο μήνες».
«Ο πρόεδρος θα υποβάλει την πολιτική του για τους ημιαγωγούς και τα φαρμακευτικά προϊόντα», δήλωσε στο ABC News. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην Κίνα για κρίσιμα προϊόντα. Τα φάρμακα και οι ημιαγωγοί μας πρέπει να παράγονται στην Αμερική», τόνισε.
Οι πρόσφατες αποφάσεις της Αμερικής αντιβαίνουν στις απαιτήσεις της Κίνας, καθώς ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει προκαλεί αναταραχές στις αγορές, με τις μετοχές να εμφανίζουν πτώση, την τιμή του χρυσού να εκτοξεύεται και την αγορά του αμερικανικού δημοσίου χρέους να βρίσκεται υπό πίεση.
Αν και το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσιγκτον ως «μικρό βήμα», κάλεσε τις ΗΠΑ να «διορθώσουν τα λάθη τους, να ακυρώσουν τους ανταποδοτικούς δασμούς και να επιστρέψουν σε μια οδό αμοιβαίου σεβασμού».
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε ότι ο προστατευτισμός «δεν οδηγεί πουθενά», σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Nhân Dân.
«Οι δύο χώρες μας πρέπει να προστατέψουν σθεναρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα, την σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και το διεθνές περιβάλλον συνεργασίας», ανέφερε ο Σι, την ημέρα που ξεκίνησε περιοδεία στην Ασία.
Με τους τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα της Κίνας να ανέρχονται σε 145% από τον Ιανουάριο λόγω των αποφάσεων του Τραμπ, το Πεκίνο αντέτεινε με αύξηση των δικών του δασμών σε αμερικανικά προϊόντα στο 125% από το Σάββατο.
Ενώ προχώρησε σε νέες αυξήσεις στους δασμούς για κινεζικά προϊόντα, ο μεγιστάνας ανακοίνωσε την αναστολή των πιο βαριών δασμών για 90 ημέρες, διατηρώντας παράλληλα τους «βασικούς» δασμούς στο 10% μέχρι τότε.
Κριτικάροντας τον Τραμπ, το Πεκίνο αυτοπροβαλλόταν ως υπερασπιστής των φτωχότερων χωρών, προτρέποντας, μαζί με την γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, να μην εφαρμοστούν οι επιπρόσθετοι δασμοί, που θα πλήξουν σφοδρά «αναπτυσσόμενες χώρες», ιδιαίτερα τις λιγότερο ανεπτυγμένες.
«Αυτοί οι δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Ουεντάο.
Παρά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «αισιόδοξος» για την πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Οι ΗΠΑ απορροφούν το 16,4% των κινεζικών εξαγωγών, με το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών να φτάνει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από το Πεκίνο. Η Ουάσιγκτον εκφράζει ανησυχία για το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών.
Σε αυτό το πλαίσιο των εντάσεων, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε σήμερα περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία. Μετά το Βιετνάμ, προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Μαλαισία και την Καμπότζη, προκειμένου να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του και να προβάλλει την Κίνα ως αξιόπιστο εταίρο.
Η αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας είναι κρίσιμη για τις κινεζικές εξαγωγές. Το 2024, οι χώρες του ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), κυρίως το Βιετνάμ και η Μαλαισία, αποτέλεσαν κύριο προορισμό των κινεζικών προϊόντων, που ανήλθαν συνολικά σε 586,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.