Η διατροφή είναι κρίσιμη για την πρόληψη του καρκίνου. Μία πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει πώς οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενός συγκεκριμένου ξηρού καρπού ενδέχεται να προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ο κορυφαίος ξηρός καρπός που ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καρύδια μπορούν να μειώσουν όχι μόνο τη φλεγμονή στον οργανισμό, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Αν και οι ακριβείς αιτίες παραμένουν άγνωστες, διάφοροι παράγοντες, όπως γενετικές μεταβολές, ανθυγιεινός τρόπος ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με το NHS, η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στη συσχέτιση του με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας να θεωρούνται επιβαρυντικά.
Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες τροφές, όπως τα καρύδια, μπορούν να έχουν αντίθετη επίδραση.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research υποδεικνύει ότι τα καρύδια μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά του καρκίνου του εντέρου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ελλαγιταννίνες, οι οποίες βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, μπορούν να μεταβολιστούν στο έντερο σε μόρια γνωστά ως ουρολιθίνες, που ενδέχεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Αποτελέσματα της μελέτης για τα καρύδια
Σύμφωνα με τον ερευνητή Daniel Rosenberg, «Οι ελλαγιταννίνες στα καρύδια προσφέρουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά με τη μετατροπή τους σε ουρολιθίνη Α από το έντερο».
Τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι η αυξημένη παραγωγή ουρολιθίνης Α από το έντερο, μετά την κατανάλωση καρυδιών, έχει θετική επίδραση στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών σε δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 39 ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, οι οποίοι αρχικά αποφεύγουν τροφές που περιέχουν ελλαγιταννίνες για μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα τα επίπεδα ουρολιθίνης τους να είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Στη συνέχεια, ακολούθησαν δίαιτα με καρύδια πλούσια σε ελλαγιταννίνες για τρεις εβδομάδες, πριν από κολονοσκόπηση.
Αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα ουρολιθίνης Α και πεπτιδίου YY, που έχει συνδεθεί με την αναστολή του καρκίνου του εντέρου. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση αρκετών φλεγμονωδών δεικτών, ιδίως σε παχύσαρκους ασθενείς.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία χωρικής απεικόνισης για να εξετάσει τις κυτταρικές αλληλεπιδράσεις στους πολύποδες που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα ουρολιθίνης Α είχαν μειωμένα επίπεδα σημαντικών πρωτεϊνών συνήθως παρούσων στους πολύποδες.
Ο Dr Rosenberg επισήμανε: «Η ουρολιθίνη Α έχει σημαντική θετική αύξηση στη φλεγμονή και μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η διατροφική συμπλήρωση με καρύδια μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ουρολιθίνης στον γενικό πληθυσμό».
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου
Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, το NHS συνιστά τα εξής:
- Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή με τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
- Διατηρείτε τακτική φυσική δραστηριότητα.
- Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι.
- Διακόψτε το κάπνισμα.
- Καταναλώστε λιγότερο αλκοόλ.
- Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.