Ένας νέος, γρήγορος και αποτελεσματικός ρωσικός πύραυλος χρησιμοποιείται στην Ουκρανία εδώ και εβδομάδες.
Αρχικά, ο πύραυλος παρέμενε άγνωστος μέχρι που η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών υποστήριξε ότι πρόκειται για τον οικονομικό πυραύλο κρουζ «S8000 Banderol», που μεταφράζεται ως «μικρό πακέτο». Διαθέτει ταχύτητα μέχρι 400 μιλίων την ώρα και μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση άνω των 300 μιλίων.
Επιπλέον, ειδικοί ανακάλυψαν ότι περιλαμβάνει διάφορα ξένα εξαρτήματα, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ρωσία. Για αυτό, οι δημοσιογραφικές πηγές τον παρομοιάζουν με δημιούργημα του Φρανκενστάιν.
Σύμφωνα με το Κίεβο, το κατευθυνόμενο όπλο ακριβείας, το οποίο φέρει κεφαλή 115 κιλών, έχει χρησιμοποιηθεί σε θανατηφόρα πλήγματα στις νότιες περιοχές της Ουκρανίας.
Η μέθοδος εκτόξευσής του είναι μοναδική. Εκτοξεύεται από μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orion, επιτρέποντας στην Μόσχα να αποφύγει τον κίνδυνο χρήσης τακτικών αεροσκαφών. Επίσης, η εμβέλειά του διευκολύνει επιθέσεις σε στόχους που βρίσκονται πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Στο μέλλον, αναμένεται να εκτοξεύεται και από ελικόπτερα Mi-28.
«Ένα τρομακτικό οπλικό σύστημα»
Η Ρωσία φαίνεται να έχει κατασκευάσει «ένα τρομακτικό οπλικό σύστημα» που θα μπορούσε να προσφέρει «σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», σχολίασε ο Vijainder K Thakur, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην πιλότος μαχητικών.
Η ανάπτυξή του είναι επίσης σημαντικό ορόσημο για τη Ρωσία, που αποδεικνύει την ικανότητά της να παράγει έναν πυραύλο χαμηλού κόστους σε μαζική κλίμακα.
Για παράδειγμα, ο κινητήρας του SW800Pro, που κατασκευάζεται από την κινεζική εταιρεία Swiwin, κοστίζει λίγο πάνω από 14.000 ευρώ. Ωστόσο, τα κινέζικα εξαρτήματα είναι μόνο η αρχή. Αναλύοντας τους Banderol που εντοπίστηκαν, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών βρήκε πάνω από 20 βασικά εξαρτήματα από 30 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ελβετίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Νότιας Κορέας.
Η ανάλυση του πυραύλου δείχνει την έκταση της χρήσης ξένων τεχνολογιών, που συχνά προέρχονται από υποστηρικτές του Κιέβου, στα ρωσικά οπλικά συστήματα.
Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τις προδιαγραφές ή την επιχειρησιακή κατάσταση του Banderol, η ανάπτυξη του οποίου παρέμενε μυστική μέχρι πρόσφατα.
Τον Φεβρουάριο, η Μόσχα ανακοίνωσε την πρώτη «επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση ενός νέου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος», αλλά δεν παρέσχε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες. Πηγές Άμυνας της Ουκρανίας υποψιάστηκαν ότι επρόκειτο για τον Banderol, και ακολούθησαν αναφορές για ένα νέο όπλο που χτύπησε την Ουκρανία.
Ο πύραυλος S8000 σχεδιάστηκε από την ρωσική εταιρεία Kronstadt Group, γνωστή για την παραγωγή UAV Orion.
Μία νέα γενιά χαμηλού κόστους πυρομαχικών;
Ο πύραυλος Banderol φαίνεται να έχει ομοιότητες με τον κοινό αμερικανικό πύραυλο αέρος-εδάφους, ο οποίος είναι θεμελιώδης για τις αμερικανικές δυνατότητες πλήγματος μεγάλου βεληνεκούς, καθώς μπορεί να πλήξει βαριά αμυνόμενους στόχους χωρίς την ανάγκη εκτόξευσης εντός εχθρικού εναέριου χώρου.
Ο νέος ρωσικός πύραυλος μπορεί επίσης να εκτελεί πιο περίπλοκες κινήσεις από τους παραδοσιακούς ρωσικούς πυραύλους και, σύμφωνα με την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, διαθέτει τεχνολογία διαφυγής από ραντάρ και ενσωματωμένα συστήματα κατά της εμπλοκής.
Εάν οι δυνατότητες που αποδίδονται στον Banderol είναι αληθινές, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την είσοδο μιας νέας γενιάς χαμηλού κόστους πυρομαχικών με ακρίβεια καθοδήγησης, που ενδέχεται να αποτελούν σημαντική απειλή για την Ουκρανία.
Η «τρύπα» των κυρώσεων
Ωστόσο, η εξάρτηση της Ρωσίας από ξένα εξαρτήματα αναδεικνύει την «τρύπα» στο καθεστώς των κυρώσεων, που επιτρέπει στη Ρωσία να τις παρακάμπτει χρησιμοποιώντας αλυσίδες εφοδιασμού μέσω τρίτων χωρών, όπως είναι η Κίνα, η Τουρκία, τα ΗΑΕ και γειτονικά πρώην σοβιετικά κράτη.
Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών έχει εντοπίσει το δίκτυο «Chip and DIP» ως έναν από τους κυριότερους προμηθευτές ξένων εξαρτημάτων. Το δίκτυο αυτό είναι υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, αλλά όχι από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από το Royal United Services Institute, πάνω από 450 ξένα εξαρτήματα βρέθηκαν σε ρωσικά όπλα που εντοπίστηκαν στην Ουκρανία, εκ των οποίων τα 318 προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του πύραυλου Banderol είναι το χαμηλό του κόστος, σύμφωνα με τον John Hardie, ειδικό στα όπλα και αναπληρωτή διευθυντή του προγράμματος για τη Ρωσία στο Foundation for Defense of Democracies.
«Αυξάνει το βάθος κρούσης και την ικανότητα της Ρωσίας να εκτοξεύει πυραύλους σε μεγαλύτερους αριθμούς», δήλωσε στην Telegraph. «Η Ουκρανία έχει πετύχει πολλές καταρρίψεις ρωσικών πυραύλων, αλλά όσο περισσότεροι πυραυλοί εκτοξεύονται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να περάσουν και τόσο περισσότερο θα αναγκαστεί η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους περιορισμένης διαθεσιμότητας πυραύλους αναχαίτισης».