Αν και σήμερα ξεκινά ένας νέος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, την προσοχή μοιράζονται οι πόλεις Κωνσταντινούπολη και Αττάλεια της Τουρκίας για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Από τον Χρήστο Μαζανίτη
Η Θεσσαλονίκη θα είναι το επίκεντρο για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών για τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς θα πραγματοποιηθεί εκεί η νέα συνάντηση των ελληνικών και τουρκικών αντιπροσωπειών στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Την ελληνική αντιπροσωπεία θα ηγηθεί ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ενώ την τουρκική ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Στις αντιπροσωπείες συμμετέχουν επίσης ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως έχουμε αναφέρει στο enikos.gr, τα ΜΟΕ Ελλάδας-Τουρκίας έχουν ελάχιστη επίδραση στις διαπραγματεύσεις των Υπουργείων Εξωτερικών, ωστόσο συμβάλλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος.
Ωστόσο, στο προσκήνιο βρίσκονται οι προγραμματισμένες επισκέψεις στην Τουρκία τις επόμενες δύο εβδομάδες, ξεκινώντας από την Τετάρτη, 30 Απριλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, θα επισκεφθούν ιδιωτικά την Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη, αν και η πιθανότητα να συναντηθούν με τους ομολόγους τους είναι περιορισμένη, καθώς «το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του enikos.gr.
Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους φορείς της ομογένειας.
Ο επόμενος προορισμός είναι το διάστημα 8-9 Μαΐου, όπου θα πραγματοποιηθεί Επιχειρηματική Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας», την οποία διοργανώνουν το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ και η Enterprise Greece, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας εκεί.
Στην αποστολή θα συμμετάσχουν 20 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, με έμφαση σε τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων και δομικά υλικά.
Το Επιχειρηματικό Forum θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2025, στο Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης, όπου θα διεξαχθούν διμερείς συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων.
Στις 14 Μαΐου προγραμματίζεται νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αττάλεια, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν θα συζητήσουν πολλά θέματα με σημαντικές προκλήσεις.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πότε θα διεξαχθεί ξανά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα, ανάλογα με την συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρ. Ταγίπ Ερντογάν. Αν και επισήμως λέγεται ότι οι σχέσεις δεν είναι «παγωμένες», οι τελευταίες εξελίξεις δεν ευνοούν επίσημες συναντήσεις.
Από τη μία έχουμε τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και άλλων 100 επιφανών της τουρκικής δημόσιας ζωής που έχουν ασκήσει κριτική στον Τούρκο πρόεδρο.
Από την άλλη, υπάρχει το ζήτημα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, μετά την κατάθεση του χάρτη από την Ελλάδα στην ΕΕ, καθώς το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ανακοίνωση πλήρους ανακήρυξης ΑΟΖ, ακολουθώντας τον χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον περασμένο Νοέμβριο, που αναγνωρίζει πλήρη επήρεια στα ελληνικά νησιά.
Η κατάσταση περιπλέκεται από τις εντάσεις που προκαλεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο πλαίσιο του προγράμματος Great Sea Interconnector.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Realnews, η Τουρκία έχει επανέλθει στην τακτική των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) με κατασκοπευτικά αεροσκάφη, κυρίως νότια από την Κάρπαθο και τη Ρόδο, περιοχές όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το καλώδιο που θα συνδέει Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ.
Ενδεικτικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι από τις 1.172 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου το πρώτο τρίμηνο του 2023, 27 μήνες δεν καταγράφηκαν παραβιάσεις, ενώ τον Μάρτιο σημειώθηκε ρεκόρ με 25 παραβιάσεις του ΕΕΧ.