Από το καλοκαίρι, οι υπηρεσίες της εφορίας, γνωστές και ως “μεγάλος αδελφός”, θα εστιάσουν σε χώρους δεξιώσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως εταιρικά πάρτι και βαφτίσεις. Σταδιακά, έως το τέλος του χρόνου, περισσότερες επιχειρηματικές κατηγορίες θα μπουν στο “στόχαστρο”, περιλαμβάνοντας γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, φυσικοθεραπευτήρια, σχολές χορού, ξενοδοχεία και οργανωμένα καταλύματα.
Αυτό το σύστημα, που ονομάζεται “ψηφιακό πελατολόγιο” της ΑΑΔΕ, ενεργοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα σε συνεργεία, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, πάρκινγκ, πλυντήρια και βουλκανιζατέρ. Αφορά την παρακολούθηση της πελατειακής δραστηριότητας των επαγγελματιών, με το νέο εργαλείο να επιτρέπει τη διασταύρωση συναλλαγών με τα δεδομένα αποδείξεων στον MyData, εντοπίζοντας ενδεχόμενες περιπτώσεις φοροαπάτης και φοροδιαφυγής.
Το ψηφιακό πελατολόγιο αντικαθιστά το παραδοσιακό βιβλίο πελατών που χρησιμοποιούσαν προηγουμένως πολλές επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες απαιτούσαν εκτενή ελέγχους για την ανίχνευση φοροδιαφυγής. Με την σύγχρονη έκδοση, οι διαδικασίες ελέγχου και διασταυρώσεων γίνονται πολύ πιο απλές, καθώς δεν απαιτείται άμεση επίσκεψη των ελεγκτών στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η διαδικασία καταγραφής θα αυτοματοποιηθεί πλήρως. Όταν ένα όχημα εισέρχεται σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το ψηφιακό πελατολόγιο, ο επαγγελματίας θα σκανάρει την πινακίδα μέσω μιας εφαρμογής και κατά την έξοδο θα σκανάρει την απόδειξη της συναλλαγής. Έτσι, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να συγκρίνει τον αριθμό των οχημάτων με τις εκδοθείσες αποδείξεις, ενεργοποιώντας στοχευμένους ελέγχους σε περίπτωση διαφορών.
Με το νέο σύστημα, όταν ένα όχημα εισέρχεται ή εξέρχεται από συνεργείο, πάρκινγκ, πλυντήριο ή εταιρεία ενοικίασης, ο επαγγελματίας θα σκανάρει την πινακίδα με το κινητό του και αυτόματα ο αριθμός κυκλοφορίας θα καταγράφεται στο ψηφιακό πελατολόγιο μέσω της εφαρμογής MyDATAapp. Καθώς το όχημα εξέρχεται, θα σκανάρεται επίσης η απόδειξη ή το τιμολόγιο, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία και την συναλλαγή.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το ψηφιακό πελατολόγιο προσφέρει αυτοματοποίηση στη διαχείριση πελατών και συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις, μέσω σειράς προηγμένων λειτουργιών, όπως η καταχώριση νέων πελατών, η ενημέρωση και τροποποίηση υφιστάμενων εγγραφών, η ακύρωση πελατών χωρίς χειροκίνητη υποβολή εγγράφων και η σύνδεση των εγγραφών με αποδείξεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν τις συναλλαγές τους ψηφιακά και να μειώνουν την πιθανότητα λαθών, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ποινές.
Παράλληλα, την φθινοπωρινή περίοδο θα ξεκινήσει η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρηματικές συναλλαγές, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην καταπολέμηση φαινομένων εικονικών συναλλαγών και απάτης στον ΦΠΑ. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, δεν θα είναι δυνατή η έκδοση τιμολογίων χωρίς τη γνώση του δηλωθέντα ως λήπτη ή εκδότη.
Τα στοιχεία από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα εξασφαλίζονται και από τους λήπτες, ενώ αυτόματες διασταυρώσεις θα γίνονται και με στοιχεία από τις τράπεζες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν οι πληρωμές των εκδοθέντων τιμολογίων έχουν όντως πραγματοποιηθεί. Η διαδικασία θα αρχίσει με τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα επεκταθεί σε μικρότερες. Όλες οι εταιρείες, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, θα ωφεληθούν με ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων σε τρία χρόνια και επιπλέον αποσβέσεις για τον τεχνολογικό εξοπλισμό.