Η σύγκρουση ξεκίνησε με δηλητηριώδεις ανταλλαγές σχολίων, εξελίχθηκε σε δημόσιες εμφανίσεις και διαδικτυακές απειλές, και κατέληξε σε μια εντυπωσιακή υποχώρηση.
Ο Έλον Μασκ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν λογοδοτεί σε κανέναν, ήταν ο πρώτος που γύρισε στην έντονη δημόσια αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν συνειδητοποίησε το υψηλό κόστος: 34 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία μόνο ημέρα και πτώση της μετοχής της Tesla.
Από το βράδυ της Πέμπτης, οι δύο δισεκατομμυριούχοι έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν επιθέσεις. Όμως, η ζημιά είχε ήδη γίνει: η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 18% πριν ανακάμψει κάπως, ενώ η προσωπική περιουσία του Μασκ υπήρξε δραματικά μειωμένη. Παρότι η αύξηση στις προσυνεδριακές συναλλαγές ήταν μόλις 4%, οι πολιτικές συνέπειες ήταν σημαντικότερες. Ο Μασκ αναγκάστηκε να υποχωρήσει, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα.
Από σύμμαχοι σε δημόσιο πόλεμο
Η σχέση τους ξεκίνησε ως αντιπαλότητα αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε συνεργασία. Στους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας του Τραμπ, ο Μασκ ανέλαβε έναν ρόλο παρόμοιο με υπουργού αποδοτικότητας, προσπαθώντας να μειώσει δαπάνες και να απολύσει υπαλλήλους. Αν και δεν πέτυχε, έθεσε τις βάσεις για μια τεχνοκρατική εφόρμηση κατά του “βαθέος κράτους”.
Η ρήξη προήλθε όταν ο Μασκ επιτέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ, το οποίο επεκτείνει τις φοροαπαλλαγές αλλά καταργεί και την επιδότηση $7.500 για ηλεκτρικά οχήματα. Σύμφωνα με την JPMorgan, η Tesla θα χάσει 1,2 δισ. δολάρια σε ετήσια κέρδη από αυτή την αλλαγή. Ο Μασκ εξοργίζεται και αρχίζει να πιέζει δημόσια τους γερουσιαστές να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει «αηδιαστική αθλιότητα».
Η οργισμένη ανάρτηση, η πτώση και η υποχώρηση
Η ένταση κλιμακώνεται όταν ο Τραμπ, σε συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, δηλώνει ότι είναι «πολύ απογοητευμένος από τον Έλον», τονίζοντας πως τον βοήθησε σημαντικά. Ο Μασκ ανταπαντά: «Χωρίς εμένα, ο Τραμπ θα είχε χάσει», απειλώντας με τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος, ζητώντας την καθαίρεση του Τραμπ, και κατηγορώντας τον για την υπόθεση Έπσταϊν, ακόμη και για το πάγωμα της συμμετοχής της SpaceX στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, οι αγορές αντέδρασαν διαφορετικά. Οι μετοχές της Tesla βυθίστηκαν και η προσωπική του περιουσία μειώθηκε. Έτσι, ο Μασκ έκανε πίσω. Το βράδυ της Πέμπτης, απάντησε σε χρήστη του X ότι η «διάλειμμα δύο ημερών» είναι «καλή ιδέα». Την επόμενη, όταν ο μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Άκμαν τον προσκάλεσε σε ειρηνική επικοινωνία, ο Μασκ του απάντησε απλά: «Δεν έχεις άδικο».
Αντίθετα, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν τον «καίει» ιδιαίτερα να μιλήσει με τον Μασκ, προσθέτοντας ότι θα πουλήσει το Tesla του.
Ο λογαριασμός των συμβολαίων
Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Σύμφωνα με το Bloomberg Government, οι εταιρείες του Μασκ έχουν λάβει συνολικά 22,5 δισ. δολάρια σε δημόσια συμβόλαια από το 2000. Άλλες πηγές όπως η Washington Post ανεβάζουν την αξία των συμβολαίων στα 38 δισ. δολάρια. Όπως και να έχει, η απειλή του Τραμπ να τα ακυρώσει δεν είναι απλώς πολιτική, αλλά μια οικονομική βόμβα.
Για τους άλλους δισεκατομμυριούχους που υποστηρίζουν τον Τραμπ, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όποιος διαφωνεί δημόσια, έχει υψηλό κόστος. Και όποιος επιμένει, βλέπει τον πλούτο του να εξαφανίζεται με ένα tweet.
Ο Μασκ, ο πιο ισχυρός επιχειρηματίας της εποχής, το έμαθε με οδυνηρό τρόπο: υποχώρησε. Πρώτος.
Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.