Επίθεση κατά της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική και τη στάση της απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε «ακραίες και επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις», επισημαίνοντας ότι «η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα αμφισβητούνται και στο εσωτερικό μας».
Κατήγγειλε με σφοδρότητα την επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων στη Συρία.
Σε σχέση με τη Γάζα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αντί να ηγηθεί ειρηνικών πρωτοβουλιών, έχει επιλέξει «να μην αξιοποιεί τη θέση της» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τη σιωπή και περιορίζεται σε ανώδυνα τηλεφωνήματα στον Νετανιάχου, υποστηρίζοντας μια λογική “δεδομένου και πρόθυμου συμμάχου” προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η αμερικανική απόφαση να επιτεθεί στο Ιράν «εγκυμονεί σοβαρούς παγκόσμιους κινδύνους, destabilizing an already volatile region».
«Επικίνδυνη η προσκόλληση της Ελλάδας στις επιλογές Τραμπ και Νετανάχου»
Πρότεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει ρόλο στην κατεύθυνση της ειρηνικής και σταθερής πολιτικής. Για την Ελλάδα, τόνισε πως «είναι επικίνδυνο να είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και να ακολουθεί τις επιλογές Τραμπ και Νετανάχου». Ανέφερε ότι «υπάρχει ρήξη» ανάμεσα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την εθνική στρατηγική, την οποία εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος σε μια «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» που εφαρμόστηκε κατά τη δική του διακυβέρνηση.
«Διπλωματικές αποτυχίες σε συνέχειες»
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έκοψε το νήμα» της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, με αποτέλεσμα «την υποχώρηση της χώρας» και «μια ακολουθία διπλωματικών αποτυχιών».
Αναφέρθηκε στο «πρόσφατο φιάσκο με τη Λιβύη» και αναρωτήθηκε με ποιες εγγυήσεις ασκεί η κυβέρνηση εξωτερική πολιτική.
Επισήμανε επίσης την «επικίνδυνη πολιτική χωρίς συνεκτική στρατηγική» που αφορά από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να δηλώσει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή δεν θα επιτευχθούν με βομβιστικούς επιθετισμούς, αλλά με διπλωμάτες.
Το Σχέδιο Ειρήνης και Ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο
Αντίθετα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τη πρόταση για να μπορέσει η Ελλάδα να ηγηθεί μιας Παγκόσμιας Διάσκεψης Ειρήνης και Ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ, εισάγοντας τη δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη διακοπή της «γενοκτονίας» στη Γάζα.
Ο κ. Φάμελλος παρουσίασε το Σχέδιο Ειρήνης και Ασφάλειας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο περιλαμβάνει τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη χωρίς πυρηνικά όπλα και την ανοικοδόμηση της Συρίας με σεβασμό στα μειονοτικά δικαιώματα καθώς και την απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην περιοχή.
Επιπλέον, ζήτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και προ ημερησίας συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καλώντας τις δημοκρατικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε μια διπλωματία επικεντρωμένη στην ειρήνη και την ασφάλεια, που να είναι συμβατή με τις εθνικές γραμμές μας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο ως προϊόν της Ν.Δ. και απορρίπτοντας τις «διαχρονικές ευθύνες» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η κυβέρνηση του “νεοκσυγχρονισμού” και της “αριστείας” είναι κυβέρνηση διαπλοκής και διαφθοράς», δήλωσε και υποσχέθηκε ότι «όσο υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος, οι ευθύνες θα αποδοθούν σε όσους τις φέρουν».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ