Οι εκτενείς πυρκαγιές στον Καναδά εκπέμπουν καπνό που φτάνει στη βόρεια και δυτική Ευρώπη σε μεγάλο ύψος, χωρίς να συνιστά κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
«Οι καπνοί από τις δασικές πυρκαγιές στις επαρχίες Μανιτόμπα και Σασκάτσουαν έχουν διασχίσει τον Ατλαντικό και έχουν φτάσει στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες», τονίζει η υπηρεσία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, CAMS. Αναμένονται μάλιστα και άλλες επιπτώσεις τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
Όπως προκύπτει από τις δορυφορικές παρατηρήσεις, ο καπνός μεταφέρεται πάνω από τον Ατλαντικό.
«Τα πρώτα σύννεφα καπνού πέρασαν την περιοχή της Μεσογείου σε μεγάλο ύψος στις 18 και 19 Μαΐου, φτάνοντας μέχρι την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η CAMS.
«Ένας δεύτερος, πολύ μεγαλύτερος όγκος καπνού διασχίζει τον Ατλαντικό (…) και αναμένεται να φτάσει το βορειοδυτικό τμήμα της Ευρώπης στις 1 Ιουνίου. Επίσης, περισσότερα σύννεφα θα καταφτάσουν στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες».
«Καταχνιά και κόκκινες δύσεις»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της CAMS, υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα αναμένονται πάνω από τη βορειοδυτική Γαλλία και την περιοχή του Παρισιού.
Στην Ευρώπη, «η μεταφορά του καπνού δεν είναι πιθανό να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα του αέρα στα χαμηλά επίπεδα, καθώς τα φαινόμενα εκδηλώνονται σε μεγάλες ύψεις», επισημαίνει το Copernicus. «Η παρουσία του καπνού θα προκαλέσει καταχνιά και κόκκινες δύσεις».
Σφοδρές πυρκαγιές
Στις επαρχίες Μανιτόμπα και Σασκάτσουαν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των έντονων και πρόωρων δασικών πυρκαγιών.
«Μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οι κεντρικές περιοχές του Καναδά έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα λόγω των εκπομπών αερίων που προκαλούν φαινόμενα του θερμοκηπίου», αναφέρει ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστημονικός διευθυντής της CAMS.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των καναδικών αρχών, η εποχή των πυρκαγιών μπορεί να «ξεπεράσει τα κανονικά επίπεδα» στον κεντρικό και δυτικό Καναδά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αναμένεται να είναι «πολύ πάνω από το κανονικό» τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της ακραίας ξηρασίας.
Όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, το παρατηρητήριο Copernicus αναφέρεται σε «τεράστιες δασικές πυρκαγιές στην ανατολική Ρωσία από τις αρχές Απριλίου», κυρίως ανατολικά της λίμνης Βαϊκάλης, οι οποίες έχουν προκαλέσει την εκπομπή «περίπου 35 μεγατόνων άνθρακα» στην ατμόσφαιρα από τότε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP