Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, απέρριψε τις πιέσεις για φοροελαφρύνσεις, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας του είναι ακόμη χειρότερη από αυτήν της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή τη Δευτέρα, ο Ισίμπα εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση χρηματοδότησης φορολογικών μειώσεων μέσω κρατικών ομολόγων, στέλνοντας ένα προειδοποιητικό μήνυμα σχετικά με τις νέες δαπάνες, εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού.
«Είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο που δημιουργεί μια κοινωνία με επιτόκια», δήλωσε, αναφερόμενος σιωπηρά στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας μετά την κατάργηση της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων το 2024. «Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα επιτόκια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σε έναν κόσμο με επιτόκια. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι αναμφίβολα πολύ σοβαρή – χειρότερη από αυτήν της Ελλάδας».
Τι ζητά η αντιπολίτευση
Ο Ισίμπα αντιμετωπίζει πιέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απαιτούν μείωση του φόρου κατανάλωσης, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για τη Γερουσία τον Ιούλιο. Με τις δηλώσεις του αυτές, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δείχνει πρόθεση να αντισταθεί στις πιέσεις, ακόμη και με την πτώση της δημοτικότητάς του, επικαλούμενος την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από το 2024, καθώς ο πληθωρισμός επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, συνοδευόμενος από αύξηση των ονομαστικών μισθών. Αυτή η αύξηση καθιστά τη νέα έκδοση χρέους πιο ακριβή και επιβαρύνει το κόστος των τόκων για το υφιστάμενο χρέος, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του Ισίμπα.
Το χρέος στο 234,9%
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2025, το συνολικό δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ανέρχεται στο 234,9% του ΑΕΠ, συγκριτικά με το 142,2% της Ελλάδας.
Η ασιατική χώρα δαπανά περίπου το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού της για την κάλυψη των τόκων και άλλων δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους.
…είναι στα χέρια των Ιαπώνων
Ωστόσο, η Ιαπωνία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει μια κρίση παρόμοια με αυτήν της Ελλάδας, κυρίως γιατί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της κατέχεται από εγχώριους επενδυτές, ενώ παραμένει και ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους πιστωτές, με σημαντικά αποθέματα σε ξένα περιουσιακά στοιχεία.
Αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους και τη στήριξη της οικονομίας, ο Ισίμπα επισήμανε ότι, ακόμα και με την αύξηση των φορολογικών εσόδων, το κόστος των κοινωνικών παροχών συνεχώς ανεβαίνει. Όλα τα στοιχεία, είπε, πρέπει να ληφθούν υπόψη.
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην προοπτική μείωσης των φόρων και κάλυψης του ελλείμματος στα έσοδα μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων», ξεκαθάρισε.