Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα τις χώρες του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, προτού την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να εξετάσει τις προτάσεις των ΗΠΑ για έναν νέο, υψηλό στόχο δαπανών για τη συμμαχία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο δρόμο προς τη σύνοδο στην Ολλανδία, άσκησε κριτική στην Ισπανία, μετά από δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρου Σάντσεθ, ότι η Μαδρίτη δεν χρειάζεται να επιτύχει τον δαπανηρό στόχο που προτείνουν οι ΗΠΑ.
Η διήμερη συνάντηση στοχεύει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ενωμένο, παρά τις προηγούμενες επικρίσεις του Τραμπ για τη συμμαχία, και είναι αποφασισμένο να ενισχύσει κι αναβαθμίσει την άμυνά του προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση από τη Μόσχα.
Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι
Ο Τραμπ αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της συνόδου στην Χάγη.
Ο Ζελένσκι τόνισε την ανάγκη η Ουκρανία να ηγηθεί στη τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τις μάχες τα τελευταία 40 μήνες του πολέμου.
«Ας φροντίσουμε ώστε το αμυντικό μας δυναμικό και οι δυνατότητες των εταίρων μας να προσανατολίζονται προς την ειρήνη και όχι προς τη λογική της Ρωσίας», δήλωσε.
Ο Ρούτε επισήμανε ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι committed στο ΝΑΤΟ αλλά προσέθεσε ότι αυτό γίνεται με την προσδοκία ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς θα αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας υπογράμμισε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της επανεξοπλίσεως.
«Η στρατιωτική υπεροχή του ΝΑΤΟ αμφισβητείται επιθετικά από μια Ρωσία που επανεξοπλίζεται γρήγορα, υποστηριζόμενη από κινεζική τεχνολογία και εφοδιασμένη με ιρανικά και βορειοκορεατικά όπλα», δήλωσε.
«Μόνο η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική μπορούν να απαντήσουν στην πρόκληση αυτή».
Η Ρωσία επικρίνει τις αυξήσεις αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για πορεία αχαλίνωτης στρατιωτικοποίησης και για την απεικόνιση της Ρωσίας ως «δαίμονα» προκειμένου να δικαιολογήσει την αύξηση των δαπανών του.
Η σύνοδος και η τελική δήλωσή της θα εστιάσουν στην ικανοποίηση της έκκλησης του Τραμπ για δαπάνη 5% του ΑΕΠ για την άμυνα, σημειώνοντας μια σημαντική αύξηση από τον τρέχοντα στόχο του 2%. Αυτό θα προκύψει από περισσότερες δαπάνες σε στρατιωτικό εξοπλισμό και τη συμπερίληψη ευρύτερων δαπανών σχετικών με την ασφάλεια.
Ωστόσο, η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και η αβέβαιη κατάσταση της εκεχειρίας καθιστούν τη σύνοδο κρίσιμη και λιγότερο προβλέψιμη απ’ ότι θα ήθελε ο Ρούτε, που φιλοξενεί τη συνάντηση, και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία έχει επισημάνει την επιθυμία της γειτονικής της χώρας να ενταχθεί σε ένα αμυντικό σύμφωνο υπό αμερικανική ηγεσία ως έναν από τους λόγους για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 από 12 δυτικές χώρες για την αντιμετώπιση της απειλής της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε επιθετική διάθεση απέναντι στη συμμαχία, η οποία έχει πλέον 32 μέλη, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδέχτηκε ότι ήταν «μια χαμένη προσπάθεια» να διαβεβαιώσει τον κόσμο για αυτό, καθώς η συμμαχία είναι αποφασισμένη να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία.
«Είναι μια συμμαχία που έχει θεσπιστεί για τη σύγκρουση… Δεν είναι φορέας ειρήνης και σταθερότητας», είπε.
Πηγή: Reuters