Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, προειδοποίησε ότι το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την πλήρη κατάληψη της Γάζας, σε συνδυασμό με τη νέα στρατηγική διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας που προτείνεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει σε μια δεύτερη Νάκμπα.
Σε δηλώσεις του στο Middle East Eye, ο γενικός επιτροπής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, προειδοποιώντας για μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού.
Ο Λαζαρινί επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει στείλει μικρή φάλαγγα φορτηγών με βασικές προμήθειες, χαρακτηρίζοντας αυτή την προσπάθεια «πολύ λίγη» και υπογραμμίζοντας: «Όλοι στη Γάζα πεινάνε». Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι μια σταγόνα σε μια θάλασσα από δυστυχία και ανάγκες», καταλήγοντας ότι «αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπογενή πείνα, που φαίνεται να χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου».
Το Ισραήλ δέχεται ολοένα αυξανόμενη διεθνή πίεση, καθώς οι επιθέσεις και η πολιορκία που επαναλήφθηκαν πριν από 11 εβδομάδες έχουν φέρει σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Γάζας –περίπου 2,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι– στο χείλος της πείνας, με τα αποθέματα τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων να είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Η κατάσταση προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και από δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Γαλλία, οι οποίοι προειδοποίησαν για πιθανές κυρώσεις αν το Τελ Αβίβ συνεχίσει να εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την κατάληψη της Γάζας.
Το σχέδιο Νετανιάχου και οι αντιδράσεις του ΟΗΕ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής του να καταλάβει πλήρως τη Γάζα και να εφαρμόσει νέο σύστημα διανομής βοήθειας, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, το οποίο θα αντικαταστήσει την ανθρωπιστική υποστήριξη του ΟΗΕ.
Το νέο αυτό μοντέλο θα υλοποιηθεί από το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας, το οποίο θα παραδίδει προμήθειες μόνο σε προκαθορισμένους Παλαιστίνιους μέσω κέντρων διανομής στον νότο της Λωρίδας.
Ο Νετανιάχου περιέγραψε το σχέδιο ως τριμερή:
- Είσοδος βασικών προμηθειών στη Γάζα.
- Δημιουργία σημείων διανομής, που θα διαχειρίζονται αμερικανικές εταιρείες υπό ασφάλεια του ισραηλινού στρατού.
- Εγκαθίδρυση «αποστειρωμένης ζώνης» στη νότια Γάζα, όπου θα μετακινηθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες περιοχές.
«Σε αυτή τη ζώνη -ελεύθερη από τη Χαμάς- ο λαός της Γάζας θα λάβει όλη την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Νετανιάχου.
«Μέσο εξαναγκαστικού εκτοπισμού του πληθυσμού»
Ο Φιλίπ Λαζαρινί απέρριψε το σχέδιο, λέγοντας: «Η ερώτησή μου είναι γιατί να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό;». Ανέφερε ότι πριν από την πολιορκία, η UNRWA και οι ΜΚΟ-εταίροι είχαν αποτρέψει τον λιμό, αλλά η αναστολή της βοήθειας έχει καταστρέψει αυτή την προσπάθεια.
«Κατά τη διάρκεια των περιόδων κατάπαυσης του πυρός, παρατηρήσαμε ότι χωρίς περιορισμούς, η ανθρωπιστική κοινότητα μπορούσε να ενισχύσει τη βοήθειά της και να φτάσει στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.
Ο Λαζαρινί χαρακτήρισε το νέο σχέδιο «μέσο εξαναγκαστικού εκτοπισμού του πληθυσμού», επισημαίνοντας ότι αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Υποστήριξε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να μετακινήσει τον πληθυσμό από τον βορρά προς τον νότο της Γάζας.
Ανέφερε ότι σήμερα ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις λειτουργούν 400 σημεία διανομής τροφίμων, ενώ το νέο σύστημα συγκεντρώνει τη βοήθεια σε τέσσερις τοποθεσίες στον νότο, αναγκάζοντας τον πληθυσμό να μετακινηθεί.
«Με το νέο σύστημα, οι άνθρωποι καλούνται να πάνε σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες… που σημαίνει ότι πρέπει να μετακινηθούν και, στην ουσία, να προσαρμοστούν γύρω από το νέο σύμπλεγμα διανομής», πρόσθεσε. «Έτσι, λειτουργεί ως μέσο αναγκαστικής μετακίνησης του πληθυσμού».
Αντίθετο με τις ανθρωπιστικές αρχές
Ο Λαζαρινί τόνισε ότι το σχέδιο παραβιάζει θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές, καθώς απαιτεί προκαθορισμό των δικαιούχων της βοήθειας, κάτι που αντίκειται στην αρχή της μη διάκρισης στη διανομή.
«Πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν ευθυγραμμίζεται με τις βασικές ανθρωπιστικές αξίες, όπως η ανεξαρτησία και η αμεροληψία», αναφέρθηκε. «Δεν θα μπορούν όλοι να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα πολλοί να υποστούν διακρίσεις όσον αφορά τη βοήθεια», συμπλήρωσε. «Πρέπει να είσαι σε καλή κατάσταση για να περπατήσεις εκατοντάδες μέτρα – αν όχι χιλιόμετρα – για να παραλάβεις το δέμα με τα τρόφιμα».
«Μια ανθρωπιστική οργάνωση που σέβεται τις ανθρωπιστικές αρχές δεν μπορεί να υλοποιεί ένα τέτοιο σύστημα», υπογράμμισε. Εξέφρασε αμφιβολίες ότι το νέο μοντέλο θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ανθρωπιστική δράση του ΟΗΕ στη Γάζα, λέγοντας ότι «ο στόχος του απέχει πολύ από το να είναι ανθρωπιστικός».