Ο τρέχων πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα εισαγωγής, καθώς οι τιμές στην εγχώρια παραγωγή εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Μάρτιο του φετινού έτους, η ομάδα διατροφής παρουσίασε αύξηση 2,2% στον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Ωστόσο, η ανατίμηση των τροφίμων δεν σχετίζεται με τις τιμές στην εγχώρια πρωτογενή παραγωγή. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα είχαν υποχωρήσει κατά 8,5% σε σύγκριση με το 2024 και κατά 1,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025.
Αντίθετα, η αύξηση των τιμών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων για βασικές εισαγόμενες πρώτες ύλες, όπως το κακάο, ο χυμός πορτοκαλιού, ο καφές, το κρέας, το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά, προκάλεσε νέα κύματα ανατιμήσεων στα εγχώρια ράφια τον επόμενο μήνα.
Η τιμή του ελαιολάδου
Μία σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τον πληθωρισμό στο τομέα των τροφίμων είναι η πτώση των τιμών του ελαιολάδου, που έχει μεγάλη επιρροή στον υπολογισμό των συνολικών ανατιμήσεων.
Αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στις μετρήσεις του Απριλίου από το χωράφι στο ράφι. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο πώς θα εξελιχθούν οι τιμές παραγωγού και τελικά οι τιμές καταναλωτή για το ελαιόλαδο τους επόμενους μήνες, καθώς οι αναταραχές στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου λόγω των δασμών που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να αλλάξουν τη θετική πορεία που καταγράφεται τελευταία. Οι μη διαθέσιμες ποσότητες ελαιόλαδου από την Ισπανία προς τις ΗΠΑ θα λειτουργήσουν ως καθοριστικός παράγοντας για την παρούσα και τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Επιστρέφοντας στα αποτελέσματα του Φεβρουαρίου στον πρωτογενή τομέα, η πτώση των τιμών παραγωγού αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ στη μείωση κατά 12,1% του δείκτη τιμών φυτικής παραγωγής, κυρίως λόγω της πτώσης της κατηγορίας ελαιόλαδου που είχε μείωση 42,3% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς και από τη μείωση κατά 1,7% του δείκτη τιμών ζωικής παραγωγής.
Σχετικά με τα κόστη παραγωγής, ο γενικός δείκτης τιμών εισροών στην γεωργία και κτηνοτροφία τον Φεβρουάριο του 2025 παρουσίασε μείωση 2,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του Φεβρουαρίου 2024, γεγονός που αποδίδεται στην πτώση κατά 3,5% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων, κυρίως στην ενέργεια και τα λιπαντικά, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε αύξηση 1,3% στον δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.
Προσεκτικές προβλέψεις από τους ειδικούς
Οι αναλυτές της αγοράς είναι πολύ προσεκτικοί στις προβλέψεις τους, εξαιτίας του ντόμινο που αναμένεται να προκαλέσει ο δασμολογικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει η αμερικανική κυβέρνηση.
Η ευαλωτότητα των χρηματιστηριακών τιμών των βασικών πρώτων υλών, η εξάρτηση της εγχώριας βιομηχανίας από τις εισαγωγές, η πίεση στους εξαγωγείς και οι περιορισμένες δυνατότητες των εγχώριων αγροτών και κτηνοτρόφων να ενισχύσουν την παραγωγή τους, συνδυασμένα με τις προβλέψεις για πιθανές αυξήσεις μποϊκοτάζ από τους καταναλωτές παγκοσμίως, δημιουργούν ένα επικίνδυνο σκηνικό για τις ανατιμήσεις και αυτή τη χρονιά.