Οι Γίγαντες του Μόντε Πράμα είναι κολοσσιαία γλυπτά, με ύψος περίπου 2-2,5 μέτρα, που δημιουργήθηκαν από το Νουραγικό Πολιτισμό στη Σαρδηνία, κατά την περίοδο 18ου έως 2ου αιώνα π.Χ.
Τα πρώτα αγάλματα ανακαλύφθηκαν το 1974 σε μια νεκρόπολη της Κάμπρα, και έκτοτε έχουν εντοπιστεί περισσότερα, με τα τελευταία ευρήματα να έρχονται στην επιφάνεια μόλις τα τελευταία χρόνια.
Η νεκρόπολη περιλαμβάνει πολλούς κυλινδρικούς τύμβους καλυμμένους με πέτρινες πλάκες, όπου έχουν βρεθεί λείψανα νεαρών ανδρών, πιθανώς μελών της Νουραγικής ελίτ, όπως πολεμιστές, αθλητές ή ηγέτες, ενδεχομένως από την ίδια οικογένεια.
Τα γλυπτά απεικονίζουν τοξότες, πολεμιστές και πυγμάχους, και το γεγονός ότι βρέθηκαν κοντά σε τύμβους της ίδιας εποχής υποδηλώνει πως τα αγάλματα μπορεί να ήταν τοποθετημένα γύρω από τους τύμβους ως φύλακες άγγελοι.
Επιπλέον, μπορεί να ανήκαν σε κάποιον γειτονικό ναό που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί ή να ήταν καλλιτεχνική αναπαράσταση σημαντικών γεγονότων της τοπικής ιστορίας του Νουραγικού πολιτισμού.

Οι γίγαντες και η νεκρόπολη που ανακαλύφθηκαν περιβάλλονται από πολλά μυστήρια. Τυχόν καταστροφή τους μπορεί να προήλθε από εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των κοινοτήτων του Νουραγικού πολιτισμού, ή από τους Φοίνικες και Καρχηδονίους. Η αλήθεια παραμένει άγνωστη.
Οι πιο πρόσφατες μελέτες έχουν χρονολογήσει τους τύμβους και τα γλυπτά μεταξύ του ύστερου 9ου και του πρώτου μισού του 8ου αιώνα π.Χ., δηλαδή κατά την Εποχή του Σιδήρου. Μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Endocrinological Investigation προτείνει ότι οι Γίγαντες του Μόντε Πράμα μπορεί να έχουν εμπνευστεί από άτομα με μεγαλακρία, μια διαταραχή που προκαλεί δυσανάλογη ανάπτυξη οστών και ιστών.
Χαρακτηριστικά των γιγάντων
Οι Γίγαντες του Μόντε Πράμα φέρουν χαρακτηριστικά όπως εμφανείς μετωπιαίες προεξοχές, τονισμένα ζυγωματικά, προγναθισμό και μεγάλες μύτες. Το σώμα τους είναι επιβλητικό, με ισχυρά άκρα και καλά ανεπτυγμένους μύες.
Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, παρόλο που είναι καλλιτεχνικά συμβολισμένα, υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως έχουν ως μοντέλα άτομα που υπέφεραν από μεγαλακρία και γιγαντισμό.
Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να είναι συμβολικές αναπαραστάσεις της δύναμης και του κύρους των νεκρών, τονίζοντας την εξουσία τους στη Νουραγική κοινωνία.

Καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις
Αυτός ο δυισμός είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση, με πολλά λιγότερο γνωστά παραδείγματα.
Πολλά έργα στην ιστορία της τέχνης απεικονίζουν χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη μεγαλακρία, ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε διάφορα ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα.
Στην αρχαία ελληνική και ελληνιστική τέχνη, υπάρχουν πολλές αναπαραστάσεις της πάθησης, όπως και μορφές από τερακότα. Ορισμένα από αυτά ανήκουν στην γκροτέσκο τέχνη, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται για ιατρική μελέτη ή ρεαλιστικές απεικονίσεις της καθημερινής ζωής.
Συνολικά, η φύση των Γιγάντων του Μόντε Πράμα παραμένει μυστήριο. Σημαντικές διεπιστημονικές μελέτες, με συμμετοχή αρχαιολόγων, ανθρωπολόγων και ενδοκρινολόγων, είναι αναγκαίες για λεπτομερείς μορφολογικές και γενετικές αναλύσεις των λειψάνων στη νεκρόπολη.