Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, από τη Βαυαρία, επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια.
Ο 52χρονος Βέμπερ δεν είχε αντίπαλο και εκλέχθηκε με 502 ψήφους υπέρ και 61 κατά, ποσοστό 89%. Από το 2014, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη λιγότερο φιλελεύθερη στροφή των συντηρητικών στις Βρυξέλλες, ενισχύοντας τη στήριξή τους προς τα δεξιά.
Υπό την ηγεσία του, το ΕΛΚ έχει τερματίσει τον λεγόμενο cordon sanitaire, τον περιορισμό στις συνεργασίες με την ακροδεξιά. Στο συνέδριο της Βαλένθια, ο Βέμπερ προειδοποίησε για την ενίσχυση των λαϊκισμών, αν και δεν δίστασε να διαπραγματευτεί με εξτρεμιστικές ακροδεξιές δυνάμεις που αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές αξίες.
Ο Βέμπερ επαίνεσε την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και την αντίστασή του στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να επιτεθεί σε σοσιαλιστές, φιλελεύθερους και πράσινους προκειμένου να καθιερωθεί ως ο «βράχος» κατά των εξτρεμιστών, παρά τις συνεχείς επαφές του με την άκρα δεξιά.
Τον Μάρτιο, ο Βέμπερ ζήτησε την ήττα του «αυταρχικού κύματος» στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που υπογράμμισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ακροδεξιές δυνάμεις αν οι σοσιαλδημοκράτες ή οι φιλελεύθεροι δεν αποδεχθούν τις προτάσεις του σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Η γραμμή αυτή δεν υποστηρίζεται από όλους στο ΕΛΚ. Στη Γερμανία, ο υποψήφιος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς συνεργάστηκε με τους σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, διατηρώντας το βέτο στη συνεργασία με το AfD, που εκπροσωπεί τους κληρονόμους του ναζισμού.
Η δύναμη του Μάνφρεντ Βέμπερ βρίσκεται στην ικανότητά του να πείθει ηγέτες λιγότερο πρόθυμους να συνεργαστούν με την άκρα δεξιά. Η στρατηγική του συμβαδίζει με την τάση στην Ευρώπη, καθώς πολλές κεντροδεξιές κομματικές ενότητες που βιώνουν κρίση σε εθνικό επίπεδο, επιδιώκουν τώρα επίσημες συνεργασίες με την ακροδεξιά, που κερδίζει έδαφος. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το Λαϊκό Κόμμα «φλερτάρει» με το ακροδεξιό κόμμα Vox, ενώ στη Σουηδία οι «Σουηδοί Δημοκράτες» στηρίζουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση.
Στην Ιταλία, το ΕΛΚ συγκυβερνά με την Τζόρτζια Μελόνι του κόμματος της Φόρτσα Ιτάλια, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. Για την ιστορία, ο Ταγιάνι εκλέχθηκε και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ στη Βαλένθια.