Μια 27χρονη γυναίκα βρίσκεται σε σχέση εδώ και έξι χρόνια με τον 30χρονο σύντροφό της, ο οποίος είναι άνεργος, παρόλο που δηλώνει δημιουργός περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, ανεβάζει περιεχόμενο δύο με τρεις φορές τον χρόνο, αναλόγως με την κυκλοφορία ορισμένων προϊόντων, χωρίς να εργάζεται καθημερινά.
Η γυναίκα, από την άλλη, εργάζεται από το σπίτι 35 με 40 ώρες την εβδομάδα. Επιπλέον, αφιερώνει 10 έως 15 ώρες μηνιαίως σε μια δεύτερη δουλειά που αγαπά.
«Λατρεύω τη δουλειά μου, αν και μερικές φορές με αγχώνει. Αυτή είναι η κλήση μου. Δεν νομίζω ότι εργάζομαι υπερβολικά ή ότι είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου», δηλώνει.
«Πάντα ήμουν ανοιχτή οικονομικά, εντούτοις ο σύντροφός μου δεν είναι, κάτι που σέβομαι και δεν τον πιέζω. Πίστευα πως, όσο διατηρεί τον έλεγχο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχώ».
«Ζητάει χαρτζιλίκι από τους γονείς του»
«Δυστυχώς, πρόσφατα ανακάλυψα ότι οι γονείς του τον βοηθούν να πληρώνει το ενοίκιο και την αυτοκίνητο (οπότε μόνο εγώ καλύπτω το ενοίκιο) και ότι δεν έχει αποκτήσει έναν αξιοπρεπή μισθό από τη δημιουργία περιεχομένου από την πανδημία – γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη».
Όταν δεν εργάζεται, δηλαδή για τρεις εβδομάδες το χρόνο, περνά τον χρόνο του όπως επιθυμεί».
Η γυναίκα έχει συγκατοικήσει με τον σύντροφό της εδώ και δύο χρόνια και έχει απογοητευτεί από την έλλειψη εισοδήματος από εκείνον, ο οποίος ζητάει οικονομική υποστήριξη από τους γονείς του.
Ο φίλος της, από τη μεριά του, αποφεύγει να εργάζεται με σταθερό ωράριο. Αυτό δεν την ενοχλεί, αλλά θέλει να βρει μια δουλειά που να του εξασφαλίσει εισόδημα.
Πρόσφατα, οι δύο τους είχαν διαφωνία σχετικά με τα οικονομικά, με τον σύντροφό της να παραπονιέται ότι η δουλειά της αποσπά την προσοχή της από τη σχέση τους.
«Δεν πιστεύει ότι προσφέρω κάτι – ενώ εγώ πληρώνω τα πάντα»
Ο σύντροφός της δεν αναγνωρίζει τη συμβολή της στην οικονομική τους κατάσταση, παρά το γεγονός ότι εκείνη καλύπτει ενοίκιο, λογαριασμούς και ψώνια. Αν δεν εργαζόταν, όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά.
Επιπλέον, της είπε ότι αν την ώρα που εργάζεται την αφιέρωνε στη φροντίδα του σπιτιού, θα είχε πιο τακτικό περιβάλλον.
«Παραδέχομαι ότι είμαι λιγάκι ακατάστατη. Μερικές φορές αφήνω τα πιάτα από το πρωινό στον νεροχύτη», περιγράφει η γυναίκα. «Ωστόσο, έχω διάσπαση προσοχής και έτσι τα άπλυτα μαζεύονται, όπως και το γραφείο μου. Προσπαθώ πολύ ώστε οι κοινές μας χώροι να είναι σε καλή κατάσταση».
Για εκείνη, αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά ο φίλος της θυμώνει, παρόλο που δεν αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες από εκείνη στο σπίτι. Η διαφωνία τους για τα οικονομικά παραμένει άλυτη.
«Μου λέει ότι είμαι αχάριστη»
Επιπλέον, ο φίλος της διαπιστώνει ότι δεν νιώθει ενοχές για την ανεργία του, γιατί πιστεύει πως έχει τη δυνατότητα να περνά περισσότερο χρόνο μαζί της. Νιώθει ότι είναι αχάριστη και ότι δεν εκτιμά τα όσα κάνει για εκείνη, όπως το να της φτιάχνει πρωινό ή καφέ, αν και σπάνια.
Από την πλευρά της, εκείνη νιώθει ευγνωμοσύνη, αλλά επιθυμεί να βρει μια σταθερή δουλειά. Θέλει να εργαστεί, ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν γάμο και παιδιά.
«Κερδίζω 60 χιλιάδες το χρόνο, ενώ εκείνος δεν έχει ούτε ένα ευρώ. Αυτό με τρομάζει», παραδέχεται.
«Είπε ότι δεν θέλει να είναι ο τύπος που θυσιάζει την οικογένειά του για τη δουλειά του, ανησυχεί ότι αν κάνουμε παιδιά, θα αφιερώνομαι μόνο στη δουλειά μου».
«Δεν έχει δουλέψει ποτέ»
«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου οι γονείς μου δούλευαν σκληρά. Για μένα, αυτό είναι φυσιολογικό και δεν βλέπω κάτι κακό. Με βλάπτει να υποτιμά τη δουλειά μου. Ξέρει ότι είναι η δουλειά των ονείρων μου και ότι είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός τομέας. Προσπαθώ να είμαι αφοσιωμένη και στη δουλειά μου και στη σχέση μας».
Ο σύντροφός της, ωστόσο, δεν φαίνεται να κατανοεί την κατάσταση. Ποτέ δεν είχε κανονική δουλειά και η τελευταία του επιχειρηματική ιδέα περιλαμβάνει μια εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι θα τους κάνει πλούσιους. Εκείνη δεν την υποστηρίζει καθόλου.
Αναρωτιέται αν είναι άδικο που περιμένει από τον σύντροφό της να βρει μια κανονική δουλειά. Ελπίζει να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αυτές, αλλά τονίζει ότι αν ο σύντροφός της παραμείνει άνεργος, ίσως να μην μπορέσει να συνεχίσει τη σχέση.