Στις 19 Μαΐου θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο μέσω του Truth Social ότι αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν για να «τερματίσει το λουτρό αίματος στην Ουκρανία».
«Θα μιλήσω με τον πρόεδρο Πούτιν τη Δευτέρα, με σκοπό να σταματήσουμε το “λουτρό αίματος”, καθώς περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ.
Επιπλέον, ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με διάφορους ηγέτες του ΝΑΤΟ. «Ελπίζω να είναι μια παραγωγική μέρα και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, τερματίζοντας αυτόν τον άδικο πόλεμο. Ένας πόλεμος που δεν έπρεπε να ξεκινήσει. Ο Θεός να μας ευλογεί όλους», κατέληξε.
Επιβεβαίωση από το Κρεμλίνο
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για την τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους δύο προέδρους, δηλώνοντας ότι «μία συνομιλία ετοιμάζεται».
Επικοινωνία Λαβρόφ – Ρούμπιο
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, κατά την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «θετική συμβολή» των ΗΠΑ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για περαιτέρω επαφές.

Οι 4 όροι της Ρωσίας για ειρηνική συμφωνία – Αποκαλύψεις Ουκρανού αξιωματούχου
Στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, οι Ρώσοι διαπραγματευτές ζήτησαν από την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις περιοχές που διεκδικεί η Ρωσία, πριν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για εκεχειρία, όπως δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.
Αυτή η απαίτηση, μεταξύ άλλων, υπερβαίνει τους όρους που προτάθηκαν από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Οι συνομιλίες, οι πρώτες απευθείας επαφές των τελευταίων τριών ετών, ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά χωρίς συμφωνία για εκεχειρία. Ο Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε τους ρωσικούς όρους ως «μη βιώσιμους».
Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, παρότι ρωτήθηκε σχετικά με τους όρους, απέφυγε να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
Όπως αναφέρει ο Ουκρανός αξιωματούχος, οι Ρώσοι διαπραγματευτές εξέφρασαν προφορικά τους παρακάτω όρους για μια ειρηνική συμφωνία:
- Την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ, προτού υπάρξει εκεχειρία. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται υπό κατά μεγάλο ή μερικό έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται για την κατάληψη τους.
- Τη διεθνή αναγνώριση ότι πέντε περιοχές της Ουκρανίας είναι ρωσικές, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
- Η Ουκρανία να γίνει ουδέτερο κράτος χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής και χωρίς ξένες δυνάμεις στο έδαφός της.
- Όλες οι πλευρές να αποκηρύξουν οποιαδήποτε αξίωση αποζημίωσης λόγω ζημιών από τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι ρωσικοί όροι εκφράστηκαν προφορικά και δεν κατατέθηκαν εγγράφως.