Αναμφίβολα, η τελευταία εβδομάδα υπήρξε γεμάτη διπλωματικές εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ύστερα από τρία χρόνια, θα υποστήριζαν πιθανώς την ιδέα μιας νέας εποχής διπλωματίας στην επίλυση της μεγαλύτερης σύγκρουσης της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, το πλαίσιο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, η σύντομη διάρκεια τους και τα περιορισμένα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ειρηνική λύση δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν ελάχιστη, αν όχι ανύπαρκτη.
Η συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς και οι προγραμματισμένες συνομιλίες για συνάντηση των προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας, φαίνονται ως βήματα προόδου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNN, οι ανταλλαγές κρατουμένων είναι συχνές, ενώ η Ουκρανία έχει ζητήσει άμεση και άνευ όρων εκεχειρία σε αέρος, θάλασσα και ξηρά, καθώς και επειγόντως συνομιλίες μεταξύ Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντιμίρ Πούτιν, προτάσεις που η Ρωσία απέρριψε, αν και δήλωσε ότι θα τις επανεξετάσει.
Το CNN σημειώνει ότι η διπλωματία έφερε τη κατάσταση σε ένα σημείο που ουσιαστικά επιστρέφει στο μηδέν – εκεί όπου ξεκίνησε το Σάββατο. Τότε, στο Κίεβο, οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας ζήτησαν άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για έναν μήνα, επισημαίνοντας ότι η πρότασή τους υποστηρίζεται και από τον Ντόναλντ Τραμπ. Έστειλαν επίσης προειδοποίηση στη Μόσχα, απειλώντας την με αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης.
Έξι ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, οι πέντε ηγέτες δημοσίευσαν ξανά μια κοινή φωτογραφία τους στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να αγνοεί την εκεχειρία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι ο Πούτιν «πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την αποφυγή της ειρήνης».
Εξελίξεις
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Πούτιν αγνόησε τις απαιτήσεις για εκεχειρία και πρότεινε άμεσες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα συναντούσε τον Πούτιν στην Τουρκία και ο Τραμπ προσφέρθηκε ως μεσολαβητής. Τελικά, ο Πούτιν απέστειλε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Κωνσταντινούπολη, υποβαθμίζοντας τη σημασία των συνομιλιών. Από την πλευρά του, ο Τραμπ ανέφερε ότι δεν προσδοκούσε την παρουσία του Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, καταλήγοντας ότι «τίποτα δεν θα συμβεί» στην Ουκρανία προτού αυτός συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο.
Μετά από μια εβδομάδα έντονης δραστηριότητας, δύο βασικά συμπεράσματα αναδύονται, σύμφωνα με το CNN:
- Ο Πούτιν φαίνεται να αγνοεί τις πιέσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ, προτείνοντας μια μινιμαλιστική ειρηνευτική συμφωνία με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και αρνούμενος να υποχωρήσει.
- Ο Τραμπ δείχνει να παρέχει ιδιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και στους συμμάχους της, αλλά δημόσια είναι έτοιμος να συναντήσει τον Πούτιν οποτεδήποτε θελήσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.
Το CNN παρατηρεί ότι η εβδομάδα αυτή ίσως βοήθησε να γίνουν εμφανείς οι προθέσεις της Μόσχας, αλλά και η απροθυμία του Τραμπ να δημιουργήσει πίεση στον Πούτιν.