Σύμφωνα με το CNN, οι δηλώσεις και οι αναρτήσεις του Προεδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχουν χάσει την αξία τους. Μετά τη νέα του ανάρτηση, όπου αναφέρει ότι ο Πούτιν παίζει με τη φωτιά, οι πιθανότητες για μια εκεχειρία και ειρηνική συμφωνία εξαρτώνται από το αν ο Τραμπ θα βρει το κουράγιο να υποστηρίξει τη ρητορική του με συγκεκριμένες ενέργειες.
Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι αυτό δεν θα συμβεί. Ανέφερε την ανησυχία του Τραμπ σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις ως «συναισθηματική υπερφόρτωση». Η εμπειρία δείχνει ότι ο Πούτιν είναι ικανός να αποφύγει τις συνέπειες των πράξεών του. Στην κριτική του Τραμπ στο Truth Social τη Δευτέρα, όπου αποκάλεσε τον Ρώσο ηγέτη «τρελό», συνόδευσε την επίθεση του προς την Ουκρανία και τον Πρόεδρο Ζελένσκι.
Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων φαίνεται να αποτελούν πρόκληση για τον Τραμπ, μια εβδομάδα αφότου μίλησε με τον Πούτιν, χωρίς να προκύψει κάποια πρόοδος προς την ειρήνη, παρά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να το παρουσιάσει αλλιώς.
Ο Τραμπ έχει δύο επιλογές, αν θέλει να εγκαταλείψει την ντροπιαστική στάση του απέναντι στον Πούτιν. Θα μπορούσε να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, κάτι που προηγουμένως θεωρούσε ότι θα επηρεάσει αρνητικά τη διπλωματία. Όπως δήλωσε την Κυριακή στο Νιου Τζέρσεϊ, αυτό είναι «σίγουρα» στο τραπέζι.
Επιπλέον, θα μπορούσε να προστατέψει ζωές στην Ουκρανία, ζητώντας από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέες αποστολές όπλων.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή θα σήμαινε μια σημαντική στροφή και πολιτική ταπείνωση, καθώς η αντίθεσή του στις δαπάνες για την Ουκρανία είναι κομβικής σημασίας στην εκστρατεία του για μια δεύτερη προεδρία. Θα σήμαινε επίσης αποδοχή ότι, όπως πολλοί προκάτοχοί του, έκανε λάθος στο να πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει τον Πούτιν.
Υπάρχει όμως και η πιθανότητα — που φοβίζει την Ουκρανία και τους ευρωπαίους συμμάχους της — να παραδοθεί και να υποστηρίξει ότι δεν ενδιαφέρεται καμία πλευρά για την ειρήνη, καλώντας τις ΗΠΑ να αποσυρθούν. Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνεχίσει τις επιθέσεις και να καταλάβει εδάφη, δημιουργώντας επικίνδυνες προοπτικές για την ευρωπαϊκή και αμερικανική ασφάλεια.
Αυτή η προοπτική δεν είναι θεωρητική. Η απομονωτική τάση στο κίνημα MAGA αυξάνει την αίσθηση ότι πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και του Αντιπρόεδρου Τζ.Ντ. Βανς για αποχώρηση των ΗΠΑ έχουν πραγματική βάση.
Μια ερμηνεία της ανάρτησης του Τραμπ στο Truth Social τη Δευτέρα είναι ότι μπορεί να αποτελεί αποπροσανατολιστικό τέχνασμα για μελλοντική απόσυρση: «Αυτός ο Πόλεμος δεν θα είχε ποτέ ξεκινήσει αν ήμουν Πρόεδρος. Είναι πόλεμος του Ζελένσκι, του Πούτιν και του Μπάιντεν — όχι του ‘Τραμπ’», έγραψε.
Η ανάγκη για πιο σκληρή αμερικανική στάση
Υπάρχει λόγος για τον οποίο ο Τραμπ μπορεί να αλλάξει στάση: η αξιοπιστία του διακυβεύεται, μετά τις δηλώσεις του ότι μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο σε 24 ώρες, οι οποίες αποδείχθηκαν φαντασιώσεις.
Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η επιβολή δευτερογενών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα στοχεύσουν τράπεζες και εταιρείες που έχουν σχέσεις με τη Μόσχα.
Επίσης, θα μπορούσε να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, προμηθεύοντας περισσότερους πυραύλους Patriot για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις με drones και πυραύλους cruise.
Οι κίνδυνοι κλιμάκωσης του πολέμου δεν πρέπει να αγνοούνται. Αυτό είχε επανειλημμένα εκφράσει και ο Μπάιντεν, ενώ η επιφυλακτικότητα του Τραμπ καθιστά τον Μπάιντεν να φαίνεται πιο επιθετικός.
Ίσως να είναι η ώρα για μια σημαντική αφύπνιση για τον Τραμπ, καθώς οι συνέπειες της πολιτικής του ενδέχεται να γίνουν εμφανείς.
Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Μάικ Λάιονς πιστεύει ότι ο Τραμπ επιδιώκει να δημιουργήσει πολιτικό έδαφος. «Αυτό το μήνυμα στο Truth Social προορίζεται προφανώς για τον Πούτιν, αλλά ίσως να απευθύνεται και στο αμερικανικό κοινό, για να δει αν είναι δημοφιλές να εμπλακεί περισσότερο η χώρα στην Ουκρανία», σχολιάζει.
Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι παρακολουθούν με προσοχή αν ο Τραμπ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στη χρήση ευρωπαϊκών όπλων κατά της Ρωσίας, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ.
Οι σύμμαχοι αναμένουν πιθανές αλλαγές στη στάση του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι έχει υπονομεύσει τις προσπάθειές τους για μια άμεση εκεχειρία.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι παραμένει αβέβαιο αν οι δηλώσεις του Τραμπ για τον Πούτιν υποδηλώνουν πραγματική αλλαγή πορείας, αν και η Ευρώπη επιθυμεί πιο σκληρές κυρώσεις.
Η άποψη του Κρεμλίνου για τον Τραμπ
Υπάρχουν δύο ζητήματα σχετικά με την ιδέα ότι ο Τραμπ μπορεί να έχει κατανοήσει την αλήθεια για τον Πούτιν: πρώτον, δεν είχε ποτέ μεγάλη διάθεση να τον επικρίνει, και δεύτερον, η σκληρότητα του Ρώσου ηγέτη δεν είναι νέα — έχουν περάσει τρία χρόνια από την απρόκλητη εισβολή, που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και διεθνή εντάλματα συλλήψεως για εγκλήματα πολέμου.
Γι’ αυτό το λόγο, είναι επικίνδυνο να ερμηνεύουμε τις ρητορικές του εξάρσεις του Τραμπ κατά γράμμα, όπως επισημαίνει το CNN. Αυτές εξυπηρετούν πολιτικούς σκοπούς: να αποπροσανατολίσουν τους δημοσιογράφους από τις ερωτήσεις σχετικά με τις τελευταίες φρικαλεότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Τα λόγια είναι φτηνά και περιμένουμε ακόμη να δούμε πράξεις», δήλωσε η πρώην ανώτερη αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Μπεθ Σάνερ. «Πρέπει να πιέσεις εκείνον που δημιουργεί το πρόβλημα». «Ο Πούτιν δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του», κατέληξε.