Για τέσσερις ημέρες, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ένα διπλωματικό παιχνίδι γάτας με ποντίκι, περιμένοντας τις πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από το 2022. Οι συζητήσεις αφορούν τους όρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάπαυση του πολέμου που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με την ρωσική εισβολή σε ουκρανικό έδαφος.
Οποιαδήποτε κι αν είναι η κατάληξη του διπλωματικού αυτού «κρυφτούλι» στην Τουρκία, υπάρχει ένα σημαντικό συμπέρασμα: Το Κρεμλίνο δεν ανησυχεί για πιθανές κυρώσεις, ούτε για την πίεση από την Ευρώπη, και δεν επηρεάζεται από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, δεν αισθάνεται πίεση, παρά τις δηλώσεις Τραμπ και Ζελένσκι.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρά σύμφωνα με αυτά που θεωρεί ωφέλιμα για την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας του. Θεωρεί πως οι φωτογραφίες με τους προέδρους ΗΠΑ και Ουκρανίας είναι πιο επιζήμιες από τυχόν οργή του Τραμπ. Γι’ αυτό, δεν συμμετείχε στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας μια αντιπροσωπεία χαμηλού επιπέδου, μια τακτική που σύμφωνα με το BBC ίσως αποφέρει καρπούς.
Ο Ζελένσκι ακολούθησε παρόμοια στρατηγική, καθυστερώντας την ανακοίνωση της απόφασής του να μην συμμετάσχει στις συνομιλίες μέχρι την Πέμπτη. Εν τέλει, έστειλε μια ελαφρώς πιο υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας, για να δείξει ότι σέβεται τη διαδικασία περισσότερο από τον Πούτιν.
Η συγκεκριμένη διπλωματική κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν οι προγραμματισμένες συνομιλίες της Πέμπτης στο Ντολμά Μπαχτσέ. Σύμφωνα με το TASS, αυτές θα αρχίσουν την Παρασκευή.
Η σκακιέρα της διπλωματίας συνεχίζεται με τον επικεφαλής της Ρωσικής αντιπροσωπείας να αφήνει υπονοούμενα για πιθανές υποχωρήσεις της Μόσχας, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζαχάροβα, αρχικά προσβάλλει τον Ζελένσκι αποκαλώντας τον “κλόουν” και στη συνέχεια τονίζει ότι οι ρωσικές θέσεις στις συνομιλίες φαίνεται να έχουν εξελιχθεί, με βάση την κατάσταση στο πεδίο των μαχών. Αυτές οι δηλώσεις στοχεύουν στο να κρατήσουν τους Ουκρανούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσφέροντας ελπίδες σε Κίεβο και Ουάσινγκτον, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.
Ο Πούτιν δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι επιδιώκει αυτό που θέλει, δηλαδή χρόνο. Αναμένει μέχρι να απογοητευτούν οι αντίπαλοί του και να «ακούσουν» όσα λέει. Ακόμη και ο Τραμπ θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσει την επιμονή του Ζελένσκι, που καλεί για πίεση στη Μόσχα.
Τι δείχνει ο Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι θα ενεργήσει με τον δικό του ρυθμό και τρόπο. Ο Ζελένσκι, μια κοινοπραξία Ευρωπαίων ηγετών και ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχουν τονίσει τον ρυθμό ή τις προϋποθέσεις των συνομιλιών – τονίζεται ότι ο Πούτιν καθορίζει την κατεύθυνση.
Καθώς οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να διαλύονται, συνοδευόμενες από δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕ, Ρούμπιο, ότι δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, γίνεται προφανές ότι ο Πούτιν «μεταφέρει τα γκολπόστ» και ο Τραμπ δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον ακολουθεί.
Ο Ρούμπιο ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στον Πούτιν να αποδεχτεί τις προτάσεις του Τραμπ. Ανέφερε ότι η μόνη δυνατότητα για πρόοδο είναι μια συνάντηση ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν.
Τι κάνει ο Τραμπ
«Ο πρόεδρος είναι διατεθειμένος να επιμείνει όσο χρειαστεί για να επιτευχθεί η ειρήνη. Θέλει να καθίσει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πούτιν και να διαπιστώσει αν υπάρχει περιθώριο για ειρηνική λύση.»
Αυτό επισημαίνει μια αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση αρχικά ζήτησε άμεσες μηνιαίες εκεχειρίες, προχώρησε σε πιο περιορισμένες προτάσεις, και τελικά υποστήριξε την πρόταση του Πούτιν για συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό ίσως πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Κάθε αίτηση των ΗΠΑ προς τον Πούτιν φαίνεται να καταλήγει σε μια νέα μετατόπιση στόχων εκ μέρους της Ρωσίας, σύμφωνα με το BBC.