Πριν από έναν χρόνο, η ιδέα 30 επιθέσεων με drones κατά της Ουκρανίας σε μία νύχτα φάνταζε απίθανη. Τώρα, η Ρωσία πλήττει την ουκρανική αεράμυνα με εκατοντάδες drones.
Στις 25 Μαΐου, το Κρεμλίνο εξαπέλυσε μια «μαζική επίθεση» κατά στρατηγικών στόχων με 298 drones, αριθμός που πιθανώς συνιστά ρεκόρ. Ταυτόχρονα, εκτοξεύθηκαν και 69 πύραυλοι, εντείνοντας την επίθεση.
Η Ουκρανία παραμένει ξανά αντιμέτωπη με το άγνωστο. Αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν, κάτι που φαίνεται πιθανό, οι μονάδες αεράμυνας θα περιορίσουν τη χρήση αναχαιτιστών. Περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι και drones θα είναι σε θέση να πλήττουν πόλεις και κρίσιμες υποδομές, όπως σημειώνει το Economist.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν αυξηθεί, με μια στροφή προς βαλλιστικούς πυραύλους — πολλές φορές προερχόμενοι από τη Βόρεια Κορέα — και νέα, πιο ισχυρά drones τύπου Shahed.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι δύσκολο να αναχαιτισθούν λόγω της ταχύτητάς τους, και μόνο οι περιορισμένες δυνατότητες των ουκρανικών Patriot PAC-3 προσφέρουν σοβαρές πιθανότητες αναχαίτισης. Τα Shahed, στην έκτη γενιά τους, χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση για στοχεύσεις σε ιδιαίτερα προστατευόμενους στόχους, όπως το Κίεβο.
Στις 24 Μαΐου, drones κατέστρεψαν κτίρια στην πρωτεύουσα, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα, ένα drone προκάλεσε εκτενείς ζημιές σε εμπορικό κέντρο. Ένα άλλο πλήγμα συνέβη σε κέντρο εκπαίδευσης στα νοτιοανατολικά της πόλης.
Σήμερα, εντούτοις, μια παρήγορη φωνή από την Ουάσινγκτον προειδοποίησε τη Μόσχα για «μέγιστη διεθνή πίεση». Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Κιθ Κέλογκ, το ζήτησε.
Η κύρια πρόκληση για τις δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας είναι ο αριθμός των drones. Πέρσι, η Ρωσία κατασκεύαζε περίπου 300 drones Shahed το μήνα, ενώ τώρα προμηθεύεται τον ίδιο αριθμό σε λιγότερο από τρεις ημέρες. Σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στα 500 την ημέρα, υποδηλώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης σμηνών 1.000 drones στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, ο Κοστιάντιν Κριβολάπ, Ουκρανός εμπειρογνώμονας αεροπορίας, προειδοποιεί ότι η ρωσική βιομηχανία συχνά επιδεικνύει υπερβολές. «Οι αριθμοί θα αυξηθούν σημαντικά», λέει. Ακόμη κι αν οι ουκρανικές δυνάμεις εδραιώσουν το μέτωπο στα ανατολικά, οι προκλήσεις για την αεροπορική ασφάλεια θα ενταθούν.
Το σημείωμα που αποκάλυψε τα ρωσικά μυστικά
Σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο στο Κίεβο, μια ομάδα μηχανικών αποσυναρμολογεί ένα ρωσικό drone Shahed, καταγράφοντας τις τεχνικές των όπλων και προσπαθώντας να επιστρέψουν μια βελτιωμένη εκδοχή στον εχθρό. Παρά τις ελπίδες για εκεχειρία, η Ρωσία βρίσκει νέους τρόπους να εκμεταλλεύεται τη κατάσταση, αυξάνοντας την πίεση στην ουκρανική αεράμυνα.
Οι μηχανικοί έχουν ανακαλύψει ότι τα νεότερα drones ελέγχονται από τεχνητή νοημοσύνη και αξιοποιούν τα δικά τους δίκτυα, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό τους. Ένα σημείωμα καταδεικνύει τη χρήση bots στην πλατφόρμα Telegram για την αποστολή δεδομένων πτήσης σε πραγματικό χρόνο στους χειριστές.
Μέχρι τώρα, η αντιμετώπιση των drones γινόταν κυρίως από κινητές μονάδες, αλλά τα νέα drones προσπαθούν συστηματικά να αποφύγουν αυτές τις ομάδες. Η Ουκρανία, αναγκασμένη να στραφεί σε πιο εξελιγμένα μέσα, όπως ελικόπτερα και F-16, παρουσιάζει 95% επιτυχία στην αναχαίτιση, αλλά το 5% που διασχίζει τις γραμμές προκαλεί σοβαρές ζημιές.
Το πρόβλημα με τους βαλλιστικούς πυραύλους
Η αντίσταση της Ουκρανίας είναι πιο δύσκολη απέναντι στους βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς ελάχιστες χώρες διαθέτουν κατάλληλα συστήματα. Η Ουκρανία έχει τουλάχιστον οκτώ συστοιχίες Patriot, αν και κάποιες είναι εκτός λειτουργίας. Παρ’ όλα αυτά, οι λειτουργοί τους έχουν καταρρίψει περισσότερους από 150 βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι υποστηρίζει ότι χρειάζονται τουλάχιστον άλλες δέκα συστοιχίες για την ασφάλεια των πόλεων. Ιδιαίτερα, αν και η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει, η Λευκή Οίκος διατηρεί αποστάσεις.
Η σημαντική πρόκληση έγκειται στο ότι η Ουκρανία έχει χάσει προτεραιότητα στην τρέχουσα πολιτική της διοίκησης Μπάιντεν. Αν και η Lockheed Martin αυξάνει την παραγωγή, οι διαθέσιμοι χρόνοι δεν συμβαδίζουν με τις ρωσικές προμήθειες.
Οι επιλογές του Κιέβου
Καθώς η Ουκρανία ζητά το δικαίωμα να κατασκευάζει δικά της PAC-3, είναι αβέβαιο αν θα γίνει αποδεκτό. Η στρατηγική της μπορεί να απαιτήσει συνδυασμό αεράμυνας, επιθετικής δράσης και αποτροπής. «Πρέπει να στοχεύσουμε τους ρωσικούς εκτοξευτές, εργοστάσια και αποθήκες», αναφέρει ο Κριβολάπ. «Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.»