Δραματική η εξέλιξη της υπόθεσης ελέγχων από τις ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να βρίσκεται σε σύγκρουση με τη διοίκηση του οργανισμού, μετά από μια πρωτοφανή και επιθετική ανακοίνωσή της.
Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις 20 Μαΐου ανέφερε ότι «η συλλογή ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τις 4:00 το πρωί» και ότι «δεν υπήρξε ειλικρινής συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ» κατά τη διάρκεια του ελέγχου, με αποτέλεσμα η υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι καθοριστική για την ολοκλήρωση του ελέγχου. Αυτή η αναφορά προκάλεσε έντονη αντίδραση από τη διοίκηση του οργανισμού, προεδρεύεται από τον Νικόλαο Σαλάτα από τον Ιανουάριο.
«Συκοφαντική συμπεριφορά»
Σε απάντηση, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, Ν. Πασχάλη, ως συκοφαντική και ζήτησε την ανάκληση των αναφερόμενων δηλώσεων εντός 48 ωρών, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για αποκατάσταση της φήμης της.
Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η ανακοίνωση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού για τους αγρότες, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή κατάσταση του οργανισμού και θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα καταβολής περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Η αντίδραση του υπουργείου
Ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, που έχει αναλάβει την επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Σεπτέμβριο του 2024, δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την ανακοίνωση μόνο μέσω των ΜΜΕ και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. «Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να διευκολυνθεί κάθε έλεγχος», τόνισε, προσθέτοντας την ανάγκη καθαίρεσης του οργανισμού.
Ραγδαίες εξελίξεις
Οι εξελίξεις αναμένονται ταχύτατες σχετικά με το μέλλον της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Φήμες αναφέρουν ότι ο υπουργός ζήτησε την παραίτηση του κ. Σαλάτα και είναι πιθανό ότι η απομάκρυνση της διοίκησης να είναι θέμα χρόνου. Οι αντιδράσεις από το Μαξίμου παραμένουν ασαφείς, ωστόσο πληροφορίες υποδεικνύουν έντονη δυσφορία στο κυβερνητικό επιτελείο. Η διοίκηση του οργανισμού απαρτίζεται από τους Νικόλαο Σαλάτα (Πρόεδρος), Γεώργιο Ζαλίδη (Αντιπρόεδρος) και Ιωάννη Καϊμακάμη (Αντιπρόεδρος), ενώ Γενικός Διευθυντής είναι ο Ιωάννης Χατζής.
Η υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων από κοινοτικά κονδύλια την περίοδο 2019-2024 είναι σοβαρό πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας στην ΕΕ. Αν οι ερευνητές επιβεβαιώσουν τις φερόμενες απάτες, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των πληρωμών και πιθανών προστίμων στην Ελλάδα, καθώς και η απαίτηση επιστροφών από παρανόμως καταβληθέντα ποσά. Οι σημερινές διοικήσεις και εμπλεκόμενοι υπάλληλοι αναμένονται να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια εσωτερική έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα, δεν υπάρχει ακόμη πρόσβαση στα στοιχεία μέχρι την ολοκλήρωσή της. Ωστόσο, αναμένεται ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα, με την ευρωπαϊκή εισαγγελία να παραδίδει τον φάκελο στην Επιτροπή και εκείνη να εξετάσει πώς θα προχωρήσει με τις διοικητικές ευθύνες.
Το ιστορικό
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι περίπλοκη, με έξι διαφορετικούς προεδρεύοντες τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 283 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με πληρωμές βοήθειας της ΕΕ, που αφορούσαν τα έτη 2020, 2021 και 2022.
Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Agri, τα ποσά αφορούν την αύξηση αιτήσεων από το εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων για βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αποφάσισε να θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση και ο υπουργός Τσιάρας συμψήφισε σχέδιο δράσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξυγίανση του οργανισμού.