Με ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Νωρίτερα, η Κεντρική Επιτροπή απέρριψε πρόταση που κατατέθηκε από τους Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά σχετικά με την επιλογή νέας γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου μέσω της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.
Τα μέλη της ΚΕ, με πλειοψηφία, εξουσιοδότησαν την Πολιτική Γραμματεία να αποφασίσει για τη σύνθεση του Οργανωτικού, μία θέση που υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Πολάκης: «Η κατάσταση δεν είναι καλή»
Κριτική για την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο βουλευτής του κόμματος, Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή».
Εξήγησε: «Πιστεύω ότι ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων μας έχει πάρει αποστάσεις, έχει αποσυρθεί και αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση, θα μας γυρίσει το συντομότερο την πλάτη. Το αποθαρρυντικό είναι ότι συμβαίνει αυτό ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατρακυλούν δημοσκοπικά. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται άμεση αναστροφή. Διαφορετικά, θα επιστρέψουμε σε ποσοστά που θυμόμαστε από το 2009».
Ο Πολάκης υποστήριξε πως «η κομματική μας λειτουργία είναι προβληματική» και προσέθεσε: «Με απόφαση της Κ.Ε., οι Βασιλειάδης και Σπίρτζης, που είχαν παραιτηθεί, επανήλθαν στις θέσεις τους στην Π.Γ.. Αυτή η απόφαση παρακάμφθηκε, ώστε να επανέλθει ο Τεμπονέρας και ο Τζουμάκας σε θέση στην Π.Γ., στην οποία δεν είχε εκλεγεί. Προσωπικά, απο την αρχή υποστήριξα τη διεύρυνση της Π.Γ., ώστε να αντικατοπτρίζει την κατάσταση μετά τις εκλογές. Ωστόσο, παρατηρήσαμε παραβάσεις του καταστατικού, με προσθήκες μελών χωρίς απόφαση της Κ.Ε.».
Διαφώνησε με την «θεσμικότητα» που διέπει τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Σε κάθε δύσκολη απόφαση κρυβόμαστε πίσω από μια κακώς εννοούμενη θεσμικότητα. Για ποιο λόγο; Για να μην ενοχλούμε; Ψάχνω να ενοχλώ, θέλουμε να ενοχλούμε».
Κριτική άσκησε και στην διαχρονική προσπάθεια προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, που είχε ξεκινήσει πριν από το 2023, και κατέληξε σε επίθεση στον Σωκράτη Φάμελλο για τις δηλώσεις του αναφορικά με την ανάγκη για νέο φορέα. Ξεκαθάρισε: «Πρόκειται για κίνηση πραγματικά πρωτοφανή στην ιστορία του κόμματος. Χωρίς καμία συζήτηση στα όργανα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά δημόσια για τη δημιουργία νέου φορέα, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα συμβάλει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστούμε, λοιπόν; Με αυτό που βλέπει το πρόγραμμα Rearm Europe ως πρώτο βήμα; Με αυτό που θέλει την κατάργηση του άρθρου 16;»
Σημείωσε ότι το αίτημα της κοινωνίας δεν είναι απλώς να ανατραπεί ο Μητσοτάκης, αλλά να αλλάξουν οι πολιτικές της ΝΔ. Απορώ αν υπάρχει κάποιος εδώ μέσα που πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία κοινού φορέα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη.
Αφού επιτέθηκε στη Ζωής Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε αδύνατη τη συνεργασία μαζί της και αναφέρθηκε και στη Νέα Αριστερά, αποκλείοντας μια συμφωνία κορυφής που να περιλαμβάνει διαπραγμάτευση θέσεων. Τάχθηκε υπέρ της επιστροφής μελών χωρίς προϋποθέσεις: «Κάθε του πρέπει να γίνεται ανοιχτά, δημοκρατικά, βάσει του καταστατικού μας και χωρίς συμφωνίες κρυφά» τόνισε.
Ο Πολάκης θεώρησε αναγκαία τη δημόσια αντίθεση στο πρόγραμμα Rearm Europe, τονίζοντας: «Πρέπει να προλάβουμε τα άλλα προοδευτικά κόμματα και να φωνάξουμε ένα καθαρό ‘Όχι’ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξοπλισμού ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Επανέλαβε τις θέσεις του για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη και παρουσίασε προτάσεις ως βάση για συνεργασίες:
1. Άμεση επιστροφή του 13ου μισθού/σύνταξης και δέσμευση για τον 14ο μισθό/σύνταξης.
2. Επαναφορά δημόσιου ελέγχου σε στρατηγικής σημασίας τομείς της ελληνικής οικονομίας (Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα).
3. Ριζικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους με μεταφορά πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
4. Ανάπτυξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους μέσω ενός νέου συμβολαίου για όσους το υπηρετούν, με διπλασιασμό των αμοιβών τους.
5. Πανελλαδικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και στήριξη των ΜμΕ.
6. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με «Όχι» στο rearm Europe ως βάση για μια άλλη Ευρώπη, αποσαφήνιση κόκκινων γραμμών με την Τουρκία και στήριξη της δίκαιης λύσης στο Παλαιστινιακό. Η Ελλάδα ως πρωτοπόρος για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική στην ασφάλεια που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία.
Κλείνοντας, τόνισε ότι το προσεχές συνέδριο πρέπει να προσανατολιστεί προς την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παππάς: «Η χώρα είναι σε κρίση με ευθύνη Μητσοτάκη»
«Η χώρα βιώνει την πιο βαθιά θεσμική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, εξαιτίας των χειρισμών του Μητσοτάκη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
«Οι Ενώσεις δικαστών και δικηγόρων αποδοκιμάζουν την -διορισμένη από τον Μητσοτάκη- ηγεσία του Αρείου Πάγου. Με τον τρόπο που χειρίζεται την προανακριτική επιτροπή, η Ν.Δ. υποβαθμίζει το κοινοβούλιο. Μ’ έναν κομματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει εξουσίες στο πρόσωπό του», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε: «Αυτά είναι ζητήματα που απαιτούν γενικευμένη αφύπνιση για τις προοδευτικές δυνάμεις. Δεν πρέπει καμία από αυτές τις δυνάμεις να υποκύψει σε λαϊκισμό με ακροδεξά στοιχεία».
Όσον αφορά τις συνεργασίες, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για συνεργασίες είναι σωστή και ήδη ψηφισμένη. Η θέση για νέο φορέα δεν είναι. Υποστηρίζουμε τις συνεργασίες με ξεκάθαρο πρόγραμμα, έτσι ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι θέλουμε».
«Συνυπογράφω την πρόταση του Μουζάλα που περιλαμβάνει δημόσια τράπεζα, ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιο διυλιστήριο, φορολόγηση των υπερκερδών, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση των δαπανών Παιδείας και Υγείας στα επίπεδα του μέσου όρου της Ε.Ε.» πρόσθεσε.